Annons

Tre kilometer kolonimys

Sedan ett par år tillbaka har ett antal vandringsleder märks ut i Landskrona och senaste i raden av promenadstråk är en cirka tre kilometer lång jubileumsslinga i Citadellets koloniområde.

Genom landets äldsta och vackraste koloniområden löper gångarna och nu har 19 absoluta sevärdheter märkts ut med skyltar som berättar en historia om kolonin eller platsen.

Annons
 

Många av de 122 Citadellkolonierna ligger vackert belägna på de gamla befästningsvallarna. Kärleksstigen 18 är inget undantag, utan har en bedårande utsikt över vallgraven och med en rak utsikt mot Öresund och strandpromenaden Linjen.
– Det är en oas vi har här, konstaterar Ullastina Larsson vars koloni finns utmärkt som en av de unika kolonierna.
Historien förtäljer att skomakarmästare Janne Scharin 1903 vann en större summa pengar och att han då införskaffade kolonin och att han brukade jorden för odling av frukt och grönt som han sedan sålde på torget.
– Själv har vi tagit bort odlingslotten och sått gräs. Jag vill luka så lite som möjligt och nu blir det mest på vårkanten.

Nu är det inte fritt fram att gå in och hälsa på i de olika kolonierna som finns markerade längs med slingan.
– Men är jag hemma så bjuder jag gärna på en rundvisning, säger Ullastina Larsson och visar Landskrona Direkt runt i den mysiga trädgården och den lilla stugan.

Majoriteten av citadellkolonierna är från 1910-20-talen.  Naturligtvis finns den välbevarade musiekolonin, Rothoffska kolonin, med längs stråket och här är man välkommen att kliva in genom grinden året runt. I bastion Carolus pågår fram till september jubileumsutställningen c/o Koloni med sina urbana odlingsmetoder och futuristiska friggebodar. Den liksom en avstickare in på Ewerlöfs Holme finns naturligtvis också utmärkta.

Informationsskyltar till slingan finns vid Citadellvägens början vid Eriksgatan, på Citadellområdet vid bron mellan bastion Wrangel och Carolus samt längs med strandpromenaden vid Liljestigen 23, postmästare Petterssons koloni på Nordkap.

Nu ska man dock inte bara stirra sig blind på de utvalda platserna utan det finns gott om guldkorn att upptäcka längs jubileumsslingan. En bit från det gamla krutlaboratoriet, Scoutboet ligger Pia och Thor Johansens välsköta sommarparadis med en stuga som utstrålar charm, trots att den är sprillans nybyggd.
– Vår tidigare stuga ödelades i en brand, så nu har vi byggt upp den som den såg ut en gång i tiden. Först tänkte vi bygga upp den som den såg ut innan branden men det fick vi inte bygglov för på grund av plasttaket. Nu tre bygglovsansökningar senare kan vi stoltsera med områdets enda balkong, säger Pia Johansen och makarna bjuder även de på en rundvandring i stugan och upp på den minimala balkongen med glimrande utsikten över grannkolonierna.

Jubileumsslingan har utformats av Folkuniversitetet i Landskrona som en del av Folkuniversitetets projekt 600 mötesplatser till 600-årsjubileet 2013, i samarbete med Citadellets koloniförening och dess medlemmar, Landskrona museum och Statens fastighetsverk.


Här går jubileumsslingan. Klicka på bilden för större storlek.


Utsikt från en kolonistuga.


Thor och Pia Johansens stuga har områdets enda balkong.


Citadellkolonierna en oas för stora och små.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser