Annons

Minst en SM-medalj varje dag

Den 17-åriga Landskronatjejen Johanna Johansson spås en lysande framtid i kanoten. Den gångna veckan tävlade hon för sin klubb, Lödde KK, i kanot-SM i Luleå och det blev minst en medalj varje dag. Sammanlagt kammade hon hem fyra juniorguld och i seniorklassen tog hon två silver och två brons.

Johanna Johansson började med kanot förhållandevis sent. Hennes formkurva har dock sedan starten varit jämnt stigande och i och med framgångarna i SM förra veckan ser framtiden ljus ut för 17-åringen.
– Jag blev faktiskt lite överraskad. Det gick bättre än jag förväntat mig, säger Johanna Johansson och förklarar.
– Min favoritgren är K1 1000 meter men i år lyckades jag även bra i de kortare distanserna. Jag har alltid varit lite seg i starterna och har därför varit bra på de längre distanserna men nu fick jag till det.

Annons
 

Hennes första final var i K-2 500 för seniorer där hon förra söndagen tävlade med lagkamraten Cajsa Zeidler och där de båda kammade hem en bronspeng. Dagen efter blev det guld i K-1 500 för juniorer och på tisdagen hamnade ett juniorguld i K-1 1000 och ett seniorsilver i K-2 100 på Landskronakanotistens prishylla.
På onsdagen och torsdagen blev det ett juniorguld per dag i K-1 200 respektive K-1 5000 och den sista tävlingsdagen hängdes en silvermedalj för K-2 5000 samt en bronspeng i K-2 200, båda i seniorklassen, runt hennes hals.
– Jag är jättenöjd och nu ser jag fram emot maraton –SM i Bengtsfors om två veckor och veckan efter är det nordiska mästerskapen i Köpenhamn som gäller.

Johanna Johanssons debut i internationella sammanhang var då hon deltog i ungdoms-EM i Polen i slutet av juni.
– Det gick helt okej tycker jag. Lite retligt var det dock då jag missade finalplatsen till K-1 1000 med tre sekunder, säger hon.
Från och med nästa år tar hon steget fullt ut och tävlar enbart i seniorklassen.
Hon vill inte själv spekulera i hur högt rankad hon är totalt i landet men att hon tillhör de tio bästa är nog ingen överdrift. Det yttersta målet för Johanna Johansson är OS men vilket eller vilka som kommer i fråga vill hon inte fundera över i dagsläget.
– Som kanotist är man som bäst när man är runt 30 år och jag är 17 i år. Det betyder att jag kan skynda långsamt. Vägen till den nivån är oerhört lång och det är inte många som kommer dit. Men det är klart att man drömmer, avslutar Johanna Johansson.


Johanna Johansson började sin kanotkarriär i hemstaden men tävlar idag för Lödde.
– Det är en större klubb med mer resurser där jag kan utvecklas mer, säger hon.
Foto: Privat


Foto: Privat

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser