Annons

Kreativa kolonister i Kruthuset

Det finns massor av konstnärlig entusiasm bland koloniägarna på Citadellets koloniområde. Så många är det att elva av dessa ställer ut i Kruthuset som ligger mitt i området.
– Vi ville göra något i samband med att staden fyller 600 år,
säger Barbro Sjöholm, en av initiativtagarna samt utställare.
Det gick dock lite trögt i början.
– Vi gick först ut med ett brev till medlemmarna men vi fick inte in några intressenter. Sedan sa det bara tjong och så var det fullt. Först hade vi massor av verk här inne men vi fick gallra ut och nu är vi nöjda, säger hon och skrattar.

På väggarna hänger allsköns konst men här finns även skulpturer, mattor och mycket annat. På en krok i taket hänger en jeansväst med målade motiv och med rockbandsnamnet Queen skrivet över ryggen.
– Den ritade jag i samband med att jag skulle se bandet i Bröndbyhallen i Köpenhamn någon gång på 1970-talet. Jag har inte haft hjärta att slänga den och det är tur. Såväl mina barn som barnbarn har använt den, säger Thor Johansen och skrattar åt minnena.

Annons
 

Ett annat verk som fångar blicken är en modell av en  trädgård, skapad av Barbro Sjöholm.
– Man kan säga att det påminner om ett dockhus, säger konstnären och förklarar.
– Det är lite pilligt och allt tar sin tid. Bland annat tar den där kudden tre dygn att göra, säger hon och pekar på en miniatyrkudde.
– Barnbarnen älskar detta och har hjälpt till en del. Bland annat så har de döpt trädgårdsmästaren i modellen till Svante, skrattar hon.

Utställningen pågår till och med söndag och den håller öppet mellan klockan 14-19.
– Här är alltid folk men om man vill köpa något av konstverken så får man kontakta konstnärerna själv. Här finns kontaktuppgifter, säger Barbro Sjöholm.
Alla verk är dock inte till salu.
– Jag skulle ha mycket svårt att skiljas från min jeansväst så den säljer jag nog inte, avslutar Thor Johansen.

Följande konstnärer ställer ut:
Veronica Brodin
Anna-Carin Cirenajwis
Rolf Hallén
Thor Johansen
Karolina Köhler
Ulla-Stina Larsson
Monica Möller
Tina Nilsson Green
Ulla Nilsson
Inger Rosvall
Barbro Sjöholm


Tina Green, nu mera pensionerad förskolelärare, har fått mer tid att ägna sig åt sina keramiska talanger.
– Just nu letar vårt lilla keramik-kollektiv efter en ny lokal att vara i, säger hon och det formligen kliar i hennes fingrar att skapa nytt.


Ullastina Larssons fasader är välkända vid det här laget. I Kruthuset visar hon bland annat upp två mindre men mer färgglada verk än vad vi är vana vid.
– Det är väl sommaren som gjort sig påmind, säger hon och skrattar hjärtligt.


Det är svårt att tro när man tittar på hennes verk men det är faktiskt första gången som Anna-Carin Cirenajwis ställer ut sin tavlor. Vi undrar om i kolonisternas tavlor kunnat se likheter med deras trädgårdar.
– Det hade varit intressant om och gjort den kopplingen. Jag tror nog att det finns sådant som återspeglas mellan konsten och hur man bygger upp sin trädgård, säger hon.


Thor Johansen är en driven tecknare och illustratör. På utställningen har han även med sin gamla Queen jeansväst.


Barbro Sjöholms trädgårdsmodell kan beskådas länge. Landskrona Direkt fascinerades bland annat över de fina purjolökarna.
– De är nästan enklast att göra, säger Barbro Sjöholm.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser