Annons

Fem ställer ut

Ikväll klockan 18.30 invigs den sjunde av sammanlagt tio utställningar av Konst i Landskrona på museet. Denna gång får vi stifta bekantskap med de fem kvinnliga konstnärerna Inga-Lill Angbäck, Elisabeth Christensson, Hjördis Thelander, Sonja Andersson och Annika Reinhold.

Inga-Lill Angbäck har hängt fyra abstrakta målningar gjorde i äggoljetempera på väggen i museets café.
– Jag gillar den matta och mjuka ytan som äggoljetemperan ger, säger hon och ser en spänning i att målningarna är mångtydiga och fantasieggande.

Annons
 

Från Kyrkbacken på Ven har Elisabeth Christensson tagit sig till museet med sex akvareller som får betraktaren att le.
– Jag är en iakttagare, säger hon och visar sina lustigt naiva karikatyrer.
– Jag har väl smittats av turisterna.
Den som gästat Elisabeth på Ven, hon kallas så, och så är också namnet på hennes hemsida elisabethpaven.se, har säkert sett och troligen köpt något av hennes konstkort.
– Jag brukar göra kort efter mina originalakvareller.

Trots att hon bara målat sedan 2010 har Annika Reinhold lyckats skapa en personlig och högst modern stil och under året kommit att bli något av en huskonstnär i stadens husgerådsbutik.
– I mina verk flörtar jag gärna med mode och inredning, säger hon och det är tydligt hur färg, form och design ligger henne varmt om hjärtat. Akrylen ligger som bas men i verken på museet har hon blandat friskt och det finns rent av en del metall i tavlorna.

Hjördis Thelander är ett bekant ansikte för många Landskronabor, likaså hennes konstverk och illustrationer. Landskrona församlings informatör har många strängar på sin lyra då hon även undervisar i Vedic Art, ett kravlöst sätt att uttrycka sig på målarduken som utgår från 17 principer.
– Det är härligt att se hur människor växer genom skapande, säger hon som själv inte ens lämnat spjällsängen innan hon gjorde sitt första tavla.
– Jag minns hur jag målade på väggen ovanför sängen och hur förnärmad jag kände mig när mor torkade bort den.
Havet är ständigt återkommande i hennes målningar och på en av tavlorna finns även den ytterst självständige katten Tusse med.
Han är en ständig följeslagare trots att det var 15 år sedan han gick bort, säger Hjördis Thelander med värme i rösten.

Den femte och sista utställaren är keramikern Sonja Andersson. Med en gedigen utbildning  från  Konstindustriskolan i Göteborg och på Glasskolan i Orrefors i bagaget var hon med om att bygga upp den numera nedlagda keramiklinjen vid Kullagymnasiet. Tankarna fanns på att bli glasdesigner men det blev lärarjobbet och keramiken som vann.
Naturen är min största inspirationskälla, säger hon som idag övergett drejskivan för att istället kavla och modellera sin lera. Glasyren skapar hon själv efter att under årtionde prövat sig fram.
– Jag gick i lära hos Sven Hofverberg (välrenommerad keramiker från Landskrona känd för sin glasyr. Reds anm.), avslutar hon.

Utställningen pågår till den 11 augusti.


Stora abstrakta målningar bjuder Inga-Lill Angbäck på.


Akvareller att glädjas åt målar Elisabeth Christensson.


Katten Tusse finns med på en av målningarna som Hjördis Thelander ställer ut.


Annika Reinholds måleri är i ständig utveckling. Är det månde ett självporträtt som syns i bakgrunden?


Redan 1974 startade Sonja Andersson sin verkstad i Landskrona.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser