Annons

Landskrona ska bli renast

Målsättningen är utstakad. Landskrona ska bli renast. En ny städmaskin, en City Ranger 3500, för 700 000 kronor är beställd och ska levereras i augusti.
– Under tiden hyr vi in en likadan maskin, säger Peter Siilak, teknisk chef i Landskrona när han tillsammans med nämndens ordförande Bosse Lundgren (FP) visar upp den smidiga städbilen som för tankarna till torgstädning  av metropoler som London och Paris.
Trenden i branschen är att städmaskinerna blir mindre.
– Med denna så kommer vi åt bättre och lättare. Nu kan vi dessutom planera gaturummet annorlunda med tanke på hur vi sätter, bänkar, papperskorgar och blomlådor. Dessutom tar den sig fram smidigt i centrum när folk är i rörelse, säger Peter Siilak.

Tre ton skräp samlas in en normal dag i Landskrona, av detta kommer ungefär ett ton från centrum.
– Ett ton är den kapacitet som denna rymmer, säger Peter Siilak och lägger handflatan mot städbilens uppsamlingscontainer. Sedan tidigare finns även en ny maskin som städar stadens grönytor.

Annons
 

I Paris har vi sett motorcyklister som samlar upp hundbajs. Några sådana planer finns inte i Landskrona.
– Däremot finns det otroligt mycket hundar i Landskrona och bara i de uppsamlingskärlen vi har utsatta samlas årligen 40 ton in.

Naturligtvis beroende på vad man jämför med så är det förhållandevis rent i Landskrona.
– Jag kör denna städmaskinen i Malmö, Helsingborg och Viken. Landskrona är mycket renare, säger Leif Ripa.

– Det hindrar dock inte oss från att sätta en hög målsättning. Vi ska bli renast av alla kommuner, säger Bosse Lundgren som också är noga med att poängtera ansvaret som vilar på medborgarnas axlar.
– Jag förstår inte varför det skulle vara mer acceptabelt att slänga en fimp än ett kolapapper på gatan. Det handlar om inställningar, samtidigt vet vi att ju renare det är från början, desto svårare blir det att slänga ifrån sig något. Fastighetsägarna tål också att påminnas om deras ansvar, säger Bosse Lundgren och menar att det finns inga politiska motsättningar i städuppdraget som kommunen har.

– Fåglar är en bov i dramat. Där är det upp till oss att hitta på bättre lösningar för våra papperskorgar, inflikar Peter Siilak.

Så här i karnevalstider blir skräpberget extra påtagligt och hur mycket som städas upp per dag är det ingen som riktigt vet.

– En sak är dock klar. De som städar gator och torg under karnevalen gör ett helt fantastiskt arbete, berömmer karnevalsgeneral Dennis Westerberg.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser