Annons

Fredsbaskermarschen gästade teatern och Citadellet

Fredsbaskermarschen ska uppmärksamma och hedra Sveriges utlandsveteraner. När den femte av sammanlagt sexton etapper avverkades igår gjordes halt i Landskrona, först utanför teatern och kort därefter på Citadellet.

Den 3 juli startade marschen i Ystad och på drygt två veckor ska man ta sig till Hindås utanför Göteborg.
– Vi snittar tre mil om dagen och sammanlagt kommer vi att avverka cirka 45 mil, säger Lars-Göran Nyholm, initiativtagare till Fredsbaskermarschen som själv kommer att gå hela sträckan.
– Jag har träningsgått cirka 80 mil under våren, berättar han som utöver att få motion har ett budskap att sprida längs vägen.
– Naturligtvis talar vi för vår sjuka mor och så ska det vara. Vi säljer Gula bandet som är ett stöd för våra utlandssoldater.

Annons
 

Idén med Fredsbaskermarschen är att skapa uppmärksamhet kring svenska stupade fredssoldater i utlandstjänst, samt de som kommer hem och har varit hemma i många år.
Det är drygt 20 år sedan jag gjorde min sista utlandstjänst och nu vill hjälpa mina kollegor och Fredsbaskrarna att arbeta för veteranernas sak. Behoven av stöd varierar. Exempelvis kan vi hjälpa till där försäkringar inte räcker till.

–  Vi i Sverige måste bli mycket bättre på att ta till vara på den resurs som våra veteraner utgör. Den finns här mitt framför oss, och vi behöver bara tacka och ta emot. Jag är övertygad om att veteraner har kunskaper och insikter som är ovärderliga för såväl samhället som för näringslivet, säger Lars-Göran Nyholm.

En ovärderlig insats gjorde en veteran i Malmö under nyårsnatten.
– Det var en pojke som fått en raket i benet och veteranens snabba och rådiga ingripande, där han fick stopp på blödningen var direkt livsavgörande. Lite synd att det inte kom ut att det rörde sig om en veteran och som införskaffat kunskaperna i Afghanistan.

Under etappen Löddeköpinge – Landskrona – Rydebäck deltog sammanlagt tio veteraner.
– På vår hemsida har vi lagt ut marschsträckorna och utmed vägarna står ofta andra veteraner och väntar på oss och då får vi naturligtvis stanna till och snacka, säger Lars-Göran Nyholm.

Deltagarna väljer själv hur långt man går med.  Erik Karlsson som var i Gaza 1959, gick i täten mellan teatern till Citadellet.
Jag fick problem med ryggen i veckan annars hade jag gått med på hela dagens etapp, säger han som istället passade på att lyckönska kollegorna, varav Lars-Göran Nyholm kommer att  gå hela sträckan.
– Det är en otrolig vänskap jag får uppleva, såväl under marschen men även på sociala medier. Oavsett vilket krig vi deltagit i så är upplevelserna snarlika. Erfarenheterna och stödet vi ger till varandra är ovärderligt. Vill man stötta oss så rekommenderar jag att man handlar något i vårt tält som finns på de olika anhalterna vi kommer till. Man kan även sätta in en slant på inspons.se och  där välja fredsbaskermarschen, avslutar Lars-Göran Nyholm.


Lars-Göran Nyholm i grön t-shirt är initiativtagare till Fredsbaskermarschen och träffar massor av kollegor under marschens gång.


Ett lunchstopp gjordes i gröngräset på citadellområdet.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser