Annons

Lärarnas arbetstidsförsök

Landskronas arbetstidsförsök på lärarsidan har presenterats på en internationell forskarkonferens, ISATT 16th Biennial Conference on Teachers and Teaching i Gent, Belgien.

Landskrona bedriver sedan två år tillbaka ett arbetstidsförsök med 40 timmars arbetsvecka reglerat på skolan utöver fem timmars förtroendetid, med drygt 50 lärare på tre skolor. 
– Syftet med projektet är att förbättra elevernas resultat och lärarnas arbetsmiljö, säger Tomas Johansson, chef för utbildningsförvaltningen.

Annons
 

Projektet ger kunskap om vilka arbetsuppgifter lärarna anser är omedelbart kvalitetsdrivande för undervisningen och vilka omständigheter som underlättar respektive hindrar att dessa kan utföras med hög kvalitet. – Det bidrar också till utvecklingen av de organisatoriska villkor som lärarna utför sitt arbete under.

Högskolan i Kristianstad följer projektet med omfattande forskning med fokus på vad som är kvalitetsdrivande i lärares arbete. Det var också högskolans forskare Carola Aili och Marie-Louise Österlind som gjorde presentationen i Gent.
– Forskningen kommer att ge oss mycket kunskap, till exempel vad som bör prioriteras i lärarens arbete. Ambitionen är att alla skolor i staden skall kunna utnyttja forskningsresultaten, påpekar Tomas Johansson som i dagarna befinner sig i Almedalen och där han i morgon kommer medverka vid ett seminarium och berätta om Landskronas förbättrade skolresultat för nyanlända elever.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser