Annons

Håkan Nilsson ny säkerhetschef

Håkan Nilsson blir ny säkerhetschef i Landskrona stad med tillträde den 1 september. Han efterträder därmed Mats Persson som nu istället är säkerhetschef i Östergötlands län.
– Håkan Nilsson har mer än 15 års erfarenhet av säkerhetsarbete, till stor del i ledande positioner inom kommun och offentlig verksamhet. Vi är mycket glada över att kunna välkomna honom till Landskrona, säger Stefan Johansson, kanslichef för stadsledningskontoret.

– Att få jobba med säkerhetsfrågor i samverkan med förvaltningar, myndigheter, företag och föreningar i Landskrona engagerar mig mycket. Med den erfarenhet jag har från tidigare anställningar, inte minst från min tid som avdelningschef för Malmö stads säkerhets- och beredskapsavdelning inom statskontoret, tror jag mig kunna bidra på ett positivt sätt, säger Håkan Nilsson, när han är på onsdagen avlade en visit för att bekanta sig ytterligare med staden.
Jag är uppväxt i Jönköping, därav rikssvenskan, skojar han och fortsätter:
Men efter studier i Lund så har jag blivit kvar och kan regionen. Vi badar ofta i Borstahusen och sen brukar vi också gästa Landskrona i samband med Konstrundan.

Annons
 

Hans bild av Landskrona är annars färgad av medias rapportering.
– Men känslan av att det vänt har jag. Man ska ha klart för sig att framgångarna måste ses långsiktigt. Bilden av Landskrona har inte uppstått över en natt.

Håkan Nilsson har en juristexamen som kompletterats med studier till bland annat diplomerad säkerhetschef. Någon polisiär utbildning som sin företrädare har han dock inte. Han kommer närmast från en tjänst som kundansvarig/mäklare på Söderberg och Partners och har dessförinnan mer än 15 års erfarenhet av säkerhetsarbete i offentlig sektor. Bland annat då som avdelningschef i Malmö men även som säkerhetschef på Lunds universitet.

I en motion i fullmäktige föreslog Måns Back Nilsson (S) att staden skulle inrätta en oberoende tipskanal för den som vill slå larm om missförhållanden inom den kommunala verksamheten. Svaret från majoriteten blev då att detta redan fanns och handlades av säkerhetschefen.
– Jag tycker nog fortfarande att vi har en situation i kommunen likt den där poliser undersöker andra polisers eventuella fel och  brister. En helt oberoende, utomstående instans vore att föredra, säger Måns Back Nilsson idag och hoppas hinna fila på en ny motion på temat ”visselblåsare” till hösten.
Svågerpolitik, nepotism och mutor är ett potentiellt allvarligt hot mot Landskronas fortsatta utveckling. Som jag ser det tror jag att Landskrona definitivt ligger i farozonen för en sådan situation, vissa skulle nog hävda att vi redan är där, säger han.

Frågan är då hur den tillträdande säkerhetschefen ser på att få ”visslarna” på sitt bord?
– En grundregel är att om misstankar om brott föreligger så är det polisens ansvar att utredda detta. Det är viktigt att det hanteras på ett bra sätt men jag har ännu inte tillträtt min tjänst och har därför inte hela arbetsbeskrivningen helt klar för mig.
Några polisanmälningar har han dock inte själv gjort i sina tjänster som säkerhetschef tidigare.
– Man får utgå från att alla är på jobb för att utföra ett hederligt arbete. Men visst kan det inträffa att så inte är fallet och då hamnar det oftast på en förvaltningschef eller en bolags VD att göra en anmälan.

Innan vi skiljs åt passar Håkan Nillson på att ge sin uppskattning åt staden, så väl lägesmässigt som visuellt
– Det är en vacker stad och det tar mig bara en kvart att åka hit med tåget från Lund. Jag ser verkligen fram emot att börja arbeta i Landskrona.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser