Annons

Sveriges längsta stadsfest invigs på fredag

På fredag klockan 18.00 brakar Sveriges längsta stadsfest igång. Det är dags för karneval. I nio dagar. Tyngden kommer att ligga på helgerna men även mitt i nästa vecka är arrangemangen många. Efter invigningen, som bland annat inkluderar korandet av årets karnevasldrottning och kung, på fredag klockan 18.00 tar ett av de största dragplåstren, Hoffmaestro,  plats på Rådhusscenen.
– Vi fick jobba stenhårt för att få hit Hoffmaestro. Bland annat fixade vi en specialgjord tårta då vi bjöd ner deras bokningsagent, säger Sebastian Swärd, pressansvarig i karnevalsstaben.

Förra året testade man att ha ett action- och ett slowmotionområde, ett koncept som man behåller men flyttar och utökar.
– I år har vi även två andra teman. Det första berör film, foto och spel. Det andra är dans, säger han och förklarar.
– Söndagen den 7 juli visar vi filmen Searching for Sugar Man på en utomhusduk i Teaterparken och dagen efter är det Grease som rullar upp. Vad gäller foto så ligger detta i tiden. Vi kommer dock att satsa lite annorlunda. Vi sätter kvantitet och kommersialism  framför kvalitet. Det betyder att vi kommer att ha en fotovägg på Nygatan och där kommer att hängas upp bilder varje dag. Beträffande spel så kommer det att finnas bord placerade runt om i stan där man kan spela schack och brädspel. Dessutom kommer en schackmästare och spelar simultanschack. Boule kommer det också att bli.

Annons
 

Lena Bergqvist ansvarar för danstemat.
– Det kommer att bli en danstävling på teaterscenen. ”(S)kill the stage” är en danstävling där unga talanger ska få möjlighet att tävla och utvecklas individuellt samt där “årets killers” ska koras! Det blir alltså dansbattle och koreografitävling under samma kväll som bedöms av erfarna domare från hela Sverige, säger Lena Bergqvist.

Nytt för i år är också att man möblerar om karnevalsområdet.
– Vi flyttar aktiviteterna från Jönsaplan och Slottsparken vid konsthallen till teaterparken. Slowmotionområdet kommer att finnas i teaterparken under första helgen och vad gäller action så kommer det att finnas runt om i stan under festen, säger Sebastian Swärd och Niclas Lundblad som basar för actionevenemangen tillägger.
– Det blir mycket action i år också. Förutom fallskärmshopp och helikopterflygning så kommer besökarna att få tillfälle att åka fort på havet. Det är så kallade R.I.B-båtar som bjuder på åkturer som sent kommer att glömmas, säger han.

Karnevalståget  kommer att utgår från samma plats som tidigare, i korsningen av Säbygatan och Eriksgatan, den 13 juli men tidpunkten är framflyttad till klockan 16.00.
– Det kommer att bli dubbelt så långt tåg som förra året och en nyhet är att det kommer att dela upp sig i höjd med Rådhustorget. En tredjedel kommer att svänga till höger på Slottsgatan för att runda museet och gå in i tältet på kasernplan, en tredjedel går till scenen på Rådhustorget och den sista tredjedelen går till teaterparken via Norra Långgatan. På de tre scenerna kommer det klockan 18.00 att bli samba för hela slanten under en timme, avslutar Sebastian Swärd.

Noterbart är också att Svenska Kyrkans tält flyttar från parken vid Sofia Albertina kyrka till Gamla Kyrkans Grund. Kyrkans huvudnummer äger rum lördagen den 13 juli klockan 21.00 då Caroline af Ugglas uppträder i Sofia Albertina.

Festen avslutas natten mot den 14 juli då bland annat Svenska Akademien lär fylla Teaterparken klockan 23.30.


På Rådhustorget har ljustorn satts upp för att göra stämningen maximal.
– Det är främst till våra DJ:s. Vi vill att hela torget ska få en klubbstämning, säger Sebastian Swärd. Det är dock inte han som klättrar.


Precis som tidigare år kommer huvudscenen att stå i Rådhustorgets södra hörn. Förberedelserna är i full gång och följs med intresse av allmänheten.


En kille som bokstavligt talat håller stången.


På kasernplan delar tivolit plats med ett stort tält som kommer att husera allt från barnunderhållning till musik och dans.


Bakgården heter en helt ny scen och den ligger i passagen mellan Rådhuset och polishuset. Det är föreningen Oikos och Sensus som upprättat en scen, framför allt för lokala förmågor. Något som Jonas Olsson gör reklam för på pelaren vid Rådhustorget.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser