Annons

I cellen för Dawit Isaak Niklas Karlsson visade idag sitt stöd för den fängslade svenske journalisten Dawid Isaak.

Idag har Dawit Isaak suttit fängslad i 4300 dagar. Under Almedalsveckan i Visby uppmärksammas detta genom att journalister, politiker och andra besökare låter sig låsas in i en tre gånger två meter mörk cell under 15 minuter eller en hel natt. 
– Ingen glömmer sin första cell. Gläds i skrivgrottan åt att listan med fängslade växer i #Almedalen, twittrade idag frilansjournalisten Martin Schibbye som själv suttit fängslad i Etiopien i 14 månader innan han tillsammans med fotografen Johan Persson benådades.

Kommunalråd Niklas Karlsson (S) gick självmant in i cellen i eftermiddags.
Det var en märklig upplevelse. Först ett kompakt mörker, sen börjar ögonen anpassa sig. Man ser, hör och doftar detaljer som annars inte noteras. Tiden går långsamt och man hinner tänka mycket. Att vara helt isolerad från världen, i kompakt mörker, påfrestar psyket, berättar han.

Annons
 

– Kampen för den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak är inte bara en kamp för att få en enskild fängslad journalist fri, utan också en kamp för pressfrihet och demokrati i Sverige och över hela världen. Därför är det en självklarhet för mig att manifestera, poängterar Niklas Karlsson.

Klockan 22 ikväll går en annan Landskronaprofil in i cellen. Det är Csaba Bene Perlenberg, tillförordnad politisk redaktör på Hallandsposten som ska sitta inlåst fram till klockan 8.00 i morgon bitti.


I natt låter Csaba Bene Perlenberg sig bli inlåst i en cell i tio timmar.
– Som tur är finns där en hink, säger han.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser