Annons

Exemplet Landskrona i Almedalen

Öresundshuset i Visby under Almedalsveckan var välfyllt kring lunchtid i dag då Landskronas arbete med kreativa näringar stod i centrum. Arrangören Region Skåne hade satt rubriken ”Så får Sverige kulturella och kreativa näringar att blomstra – exemplet Landskrona”.
Behovet och vinsten i att se nya möjligheter i de kreativa näringarna, som Landskrona sedan en tid tillbaka arbetar aktivt med, är stora utifrån ett arbetsmarknadsperspektiv.
 – Ett samhälle där gränsen mellan näringsliv och kulturella näringar minskar stimulerar samhället. Skåne är öppet för nya tider och folk har tid för reflektion. Det behövs också i det här intensiva samhället, sa Pontus Lindberg (M), ordförande i den regionala tillväxtnämnden i Region Skåne.

Yngve Petersson (MP), ordförande i Kulturnämnden (MP) i Region Skåne höll med men gav också ett viktigt perspektiv i frågan.
  – Det som är faran är att man bara pratar tillväxt och att alla ska bli större, att alla ska bli Tetra Pak. Även de mindre företagen som är bra på det de gör, är viktiga. Då riskerar man att tappa den kreativiteten som man började med, varnade Yngwe Petterson

Annons
 

På plats var även kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP).
 – Vårt syfte med det här att Landskrona, en gammal industristad, just nu är stadd i förändring. Och då är det här ett oerhört viktigt komplement. Att göra Landskrona attraktivt för kreativa människor med starka drivkrafter, är vår drivkraft, sa han och tillade:
 – Landskrona ska bli en modern och kreativ plats för kreativa människor att bo på.

Just samarbetet med Regionen och staten är viktigt, men Torkild Strandberg erkände till stora skrattsalvor att:
 – Framförallt behöver jag statens plånbok.
Strax därefter lade han till:
 – Landskrona är ju ingen isolerad ö utan vi är beroende av vår omvärld.

Enligt de närvarande är det också viktigt att se på kulturens ekonomiska vinster på ett annat sätt än vad man traditionellt sett har gjort. Inte sällan är det omkringliggande verksamheter som hotell och andra näringar som vinner på den attraktionskraft och den verksamhet som de kreativa näringarna lockar till sig och genererar.
Gunilla Carlsson (S), ordförande i riksdagens kulturutskott, varnade dock för att kulturpolitik också måste låta de kreativa näringarna få behålla sin frihet, trots att det finns ett ökat intresse av att bidra till dess verksamheter.
 – Om man bara pratar om den kulturen som man i förväg vet kommer dra fulla hus, då är man på väg åt fel håll.
Torkild Strandberg höll delvis med.
 – Det här handlar inte primärt om att tjäna pengar, det handlar inte primärt om kultur, det här handlar primärt om att ge ett mervärde för Landskronas invånare.  

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser