Annons

Landskronas arkitektur i rampljuset

Många Landskronabor känner väl till de arkitektoniska sevärdheterna i staden och vilka som ligger bakom dessa. Men visste du tillexempel att det var Sten Samuelsson som ritade polishuset? Eller att de som uppförde nya vattentornet hette Vattenbyggnadsbyrån? Om detta och mycket mycket mer kan du läsa och se på utställningen Ritat på museet som har invigning på söndag.
– Det är jag och stadsantikvarie Lena Hector som valt guldkornen i staden. Det har varit ett väldigt inspirerande arbete, säger museichef Elisabeth Arvidsson.

I utställningen, som är en del i stadens 600-jubileum, visas äldre originalritningar av kända och okända hus. Ett antal, för staden, viktiga arkitekter presenteras mer ingående. Några nytänkande visioner och tävlingar presenteras.
– Just tävlingar är viktigt i en stads utformning. Därför har vi här belyst två tävlingar. Den första gäller nya vattentornet som uppfördes 1968-1970. Meningen var dock att dt först skulle placeras på industriområdet men så blev inte fallet. Den andra tävlingen är mer aktuell. Det gäller det digitala huset i anslutning till Landskrona Teater och hur det blir med det i framtiden står skrivet i stjärnorna, säger Elisabeth Arvidsson.

Annons
 

I ett av rummen presenteras ett flertal av de stora arkitekterna som präglat staden. Den tidigaste är Carl Hårleman som bland annat ritat Adolf Fredriks kasernen och Sofia Albertina Kyrka och den senaste är Ulf Roos som fortfarande är verksam och som är en av männen bakom den nya järnvägsstationen. I det andra rummet presenteras profilen Peter Broberg.
– Där har vi ett tema som heter visioner. Förutom Peter Brobergs funderingar kring Västerstaden som skulle byggas i vattnet utanför strandpromenaden Linjen har vi tittat närmare på de visioner som bland annat fanns för Gråen och staden under 1700-talet. Det var inte små visioner man hade, säger Lena Hector.

Förutom utställningen, som kommer att finnas till besådan till och med den 27 oktober, så kommer Landskrona stad att ge ut en bok om arkitekturen i staden.
– Vi fick idén för 1,5 år sedan och har fått pengar från jubileumskommittén att göra detta. Lena Hector och jag har därför gått gata upp och gata ner och har därefter tagit fram 102 byggnader som vi fotograferat och skrivit en text om. Tyvärr är dock inte boken klar förrän i augusti. Men den kommer i alla fall ut innan utställningen på museet är slut, säger planarkitekt Johan Nilsson. Invigningen av utställningen börjar klockan 14.00 på söndag och det är stadsarkitekt Petter Eiring som invigningstalar.

I samband med invigningen bjuds även på mingeljazz på Café Nell Walden.
– Tanken är sedan att utställningen fortsätter på stan. Här ska man bli inspirerad för att sedan ge sig ut och lyfta blicken. Landskrona har en arkitektur som alla ska vara mycket stolta över, avslutar Elisabeth Arvidsson.


Elisabeth Arvidsson visar hur olika visioner funnits, visioner som aldrig blev av.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser