Annons

Rykande hett konstglas

Tolv av svenskt glas kanske mest spännande unga utövare visar i sommar upp delar av sin produktion i Landskrona konsthall i sommarutställningen Hett format.
– Namnet tycker vi är dubbeltydigt och lite vitsigt, säger Birthe Wibrand, konstintendent på konsthallen när hon tillsammans med Mia Widell, ordförande i Landskrona konstförening guidar runt i sommarens skört vackra, teknikrika färg- och formexplosion i glas med inslag av plexi, silikon, gips,latex. Här gäller det att hålla koll på var man sätter fötterna och inte gripas av den gamla nojan från Stil-butiken på Järnvägsgatan. Pjäserna kostar femsiffrigt och man undrar om personalen inte varit orolig vid uppackningen.
– En del alster har konstnärerna själva packat upp och ställt eller hängt på plats. Det är vi tacksamma för. Och till denna har konstnären skickat med en beskrivning hur man ska bära den, säger Birthe Wibrand och pekar på Markus Åkessons spröda svarta ”bläckfiskspermie”.

Konsthallen ritades som bekant 1963 av Sten Samuelson och Fritz Jaenecke. De mest framträdande elementen i konsthallen är ytterväggarna av glas, en bärande konstruktion i betong och en glasrelief av Erik Höglund, den svenska glaskonstens nydanare.
– Utan Erik Höglunds banbrytande glaskonst hade vi inte kunnat ha denna utställningen idag, tror Mia Widell och gläds att nu kunna visa de mest idérika glaskonstnärerna i landet.
– Alla är inte smålänningar om någon nu skulle tro det. Här finns göteborgare och stockholmare och rent av en skåning också.

Annons
 

Gemensamt dock för flera av konstnärerna är att det låtit mästaren Micke Johansson blåsa deras verk.
– 41-årige Micke blev mästare redan som 24-åring och har sedan dess skapat mängder av glas åt andra. Kul då, att här även kunna visa hans eget unika konstglas, säger Mia Widell när vi passerar ett stim av fiskar.
– Vi bad honom ta något som inte fanns representerat hos de andra, något han har bra koll på, inflikar Birthe Wibrand.

Det supervarma glaset är flyttande format till kalla och hårda konstverk.
Det är onekligen lite fräckare och modernare konstglaspjäser än vad som tillvardags skådas i Cervera-butiken på gågatan. Känslan är att gamla branschrävar kommer att bli omsprungna om inte nya former skapas.
– Konstnärerna som är knutna till glasbruk har antagligen ett större krav på försäljning, funderar Mia Widell, som trots allt skönjer ett positivt skeende mitt glasrikeskrisen.
– Nya studiohyttor föds runt om i riket. Kreativiteten sprudlar, anser hon och utställningen är sannerligen ett bevis på detta.

I utställningen finns verk av Helena Kågebrand, Peter Hermansson, Morgan Persson, Markus Emilsson, Annika Jarring, Claes Uvesten, Nina Westman, Matilda Kästel, Markus Åkesson, Ditte Johansson, Micke Johansson och Gabriella Eriksson.
– 8-9 av dessa kommer ner till invigningen på lördag. Sedan kan man också träffa fler av konstnärerna i samband med sommarens onsdagsprogram, avslutar Birthe Wibrand.

Ett besök på Hett Format kan varmt rekommenderas. Utställningen pågår 15 juni – 18 augusti.


Två verk av Markus Emilsson får besökarna ta på. Den slipade kul-pyramiden får man försöka bygga ihop,


Jens Svahn är tillbaka vid en av sina favoritarbetsplatser. Vid nya utställningar i konsthallen tvättar han fönsterna och ser till så att det naturliga ljuset kan spela över konstverken. Direkten bad glasexperten om en snabb recension av utställningen.
– Det är moderna urbanistiska former typ graffiti. Är man inte starkt uppbyggd kan livet te sig skört som glas. Under ytans fasad finns det massvis av känslor, funderade han.


… och det gäller att vara vaken för annars käkar någon illasinnad upp dig, sa Jens Svahn när han betraktade Peter Hermanssons verk utan att konkreteisera vad han i övrigt ansåg om glaskonsten.


Morgan Perssons vaser är möjligtvis mest närbesläktade med de gamla mästarna och varför då inte Erik Höglund som permanent finns i hallen.


Helena Kågebrand jobbar med laboratorieglas.


Ute vräkte regnet ner och inne simmade Micke Johanssons fiskar.


Det gäller att hålla koll var man sätter fötterna när man kommer till Matilda Kästels del av hallen.


Marcus Åkessons… ja vadå?

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser