Annons

SSU Kamraten har väckts till liv

Länge har SSU Kamraten i Landskrona legat i träda men sedan i höstas har den anrika socialdemokratiska ungdomsklubben åter väckts till liv.
– Nu hoppas vi att vi snarast möjligt kan flytta in i de utlovade lokalerna här i Folkets Hus, säger 17-årige Sebastian Nilsson, nyvald ordförande i föreningen och med ett brinnande politiskt intresse.
Vill man som jag vara med och påverka och göra en insats för att få till en förändring så får man engagera sig politiskt. Själv kommer jag från ett socialistiskt hem, så att valet föll på SSU var naturligt för mig, säger han.

Även om Sebastian Nilsson inte har någon större koll på övriga ungdomsförbund i Landskrona så säger han sig märka av ett ökat intresse för politik bland ungdomar i Landskrona.
– Och då inte minst för vår politik. Det är dessutom kul om detta märks i övriga partier, för till nästa år vill vi gärna se debatter även mellan oss ungdomar, säger han med full koll på att vi då står inför ett valår.

Annons
 

När vi går runt i Folkets Hus för att hitta en lämplig miljö för en bild, rör han sig hemtamt i korridorerna.
– Det känns som sagt angeläget att vi får en egen lokal där vi kan ha möten och en naturlig plats för medlemmarna att samlas på.

SSU Kamraten har idag ett 40-tal medlemmar varav ett knappt tiotal är aktiva.
Naturligtvis hoppas vi att fler vill engagera sig. I vår ålder får alla ses som oslipade diamanter inom politiken. Vi är framtiden, säger han och tvekar inte vem som är hans stora förebild.
– Palme, säger han på studs. Detta trots att den dåvarande statsministern alltså mördades drygt tio år innan Sebastian föddes.
– Jag har läst mycket om honom och lyssnat till hans tal. Jag delar helt hans värderingar.

SSU Kamraten engagerar sig naturligtvis lokalt men intresset finns även i nationella och utrikespolitiska frågor.
– Lokalt delar vi helt partiets linje i sjukhus- och campingfrågan. Dessutom måste det bli ett stopp i nedrustningen av Öster och Norrestad. Vi diskuterar ofta vinster i välfärden som vi anser måste bort. Vapenexport, könskvotering på arbetsplatser, kampen mot rasism och Palestina har vi också haft långa diskussioner kring.

Sebastian Nilsson är vältalig och säkerligen en påläggskalv inom Socialdemokraterna i Landskrona om nu inte framtida studier för honom vidare.
– Sånt vet man aldrig med de unga i rörelsen, säger han och beskriver sig själv som såväl feminist som socialist med miljöfrågor högt på dagordningen

Vad ska då SSU Kamraten syssla med?
– Utöver möten och politiska diskussioner är alla dörrar öppna. Klubben kommer att formas av sina medlemmar. Kanske startar vi en tidning, kanske blir det en blogg. Det återstår att se.

Hur förhåller sig då ungdomarna till Arbetarkommunen.
– Vi hoppas naturligtvis på ett gott samarbete. Jag vill dock påtala att vi är väldigt radikala och man vinner inget på socialliberalism, avslutar Sebastian Nilsson.


Sebastian Nilsson passar gärna på att ta del av de skärmutställningar som Centrum för Arbetarhistoria visar i Ljusgården på Folkets Hus.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser