Annons

Mattor upp åt väggarna på Galleri Gamla Staden

Mattor från fjärran länder finns till beskådan på Galleri Gamla Staden i helgen. Det är Skånska Orientmattklubben som firar sitt 30-årsjubileum med en utställning.
– Vi arrangerar utställningar vart femte år och jag tyckte att denna lokalen var perfekt för ändamålet, säger Raija Öhrstedt, konservator och medlem i klubben sedan den bildades.

Stora som små mattor pryder väggar och golv men även kuddar och en kaftan finns på plats.
– Vi vill försöka få till känslan av en basar på nedre våningen, en plats där man gör upp affärer med mattor, säger Ulla von Wowern.
Någon försäljning av mattorna på utställningen kommer dock inte att ske. – Det gör vi aldrig. De mattorna som hänger här är medlemmarnas egna. Föreningen i sig äger inga mattor och har aldrig gjort. Vi är helt enkelt en intresseförening.

Annons
 

Om mattorna som ingår i utställningen är dyrgripar kan inte Raija Öhrstedt svara på rakt av.
– Det är inte som för 15-20 år sedan. Då var mattor dyra. Idag är andra tider. Men det är klart att det rör sig om handknutna äkta mattor.

I utställningen tas man med på en karavan som börjar i Kina och avslutas i Turkiet.
– Men det är inte sidenvägen rakt av. Det blir en hel del avstickare på vägen, fortsätter Ulla von Wowern.

Utställningen pågår under fredag, lördag och söndag mellan klockan 12.00-16.00.
– Det kommer att finnas medlemmar på plats som kan berätta mer om mattorna. De har ofta en fantastisk historia. Vi har bland annat en kopia av världens äldsta matta. Den hittades i en grav där den döde var inlindad i mattan, avslutar Raija Öhrstedt.


Raija Öhrstedt monterar ett stafli som en karta över det aktuella området ska stå på.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser