Annons

Första Dansen premiärvisas i Borstahusen

Borstahusens Konstförening arrangerar i år hela sju utställningar i Pumphusets konsthall och som grädde på moset kommer man snart att kunna premiärvisa en ny stor målning av Ulf Gripenholm.
– Utan att på något vis  förringa övriga utställare så står vi inför en av årets höjdpunkter när vi i slutet av juni kan presentera en utställning med Ulf Gripenholm där vi dessutom har äran att visa ett nytt verk av honom, säger föreningens ordförande Lennarth Cronsell.

Ulf Gripenholm är en sparsmakad konstnär vars produktion och utställningar är därefter.
– Jag besökte Ulf i hans ateljé för fyra år sedan och såg då hans pågående arbete med den stora tempera/oljemålningen ”Första dansen”.

Annons
 

Under en längre tid, cirka 10 år, har Ulf Gripenholm arbetat parallellt med två större målningar, 2×3 meter, med samma tema. ”Sista dansen” har lämnat ateljén men varit förlaga till serigrafin med samma namn. ”Första dansen” lämnar nu ateljén för första gången och visas i Pumphusets konsthall.
–  Det är onekligen stort att vi får premiärvisa denna målning, säger Lennart Cronsell.

Nu är frågan om målningen är helt färdig? Troligtvis vill konstnären själv se sitt verk på plats i Pumphuset innan han bestämmer sig. Eller som akademiledamoten och konstkritikern Ulf Linde en gång uttryckte det:
– Han måste arbeta så, eftersom han kan bli nöjd först när målningen överträffar hans förväntningar.

Något pris har konstnären ännu inte satt på ”Första dansen” men välkänt är att ett porträtt målat av Ulf Gripenholm från 1964 föreställande konstnärsvännen John-E Franzén,  ”Kamrat Himmel Motorcykel”, i höstas auktionerades ut på Bukowskis för drygt 900 000 kronor.

–  Vi resonerar med konstnären och skulle målningen vara till salu och den inte skulle hamna på en institution dit allmänheten har tillträde så kan eventuellt  köpekontraktet utformas så att man under en tidsperiod förbinder sig att låna ut tavlan vid eventuella utställningar, säger Lennarth Cronsell.

Stockholmaren Ulf Gripenholm är en modern klassiker som ytterligare lär sätta Pumphuset på konstkartan.  Han är målare, grafiker och tecknare, utbildad vid Konstfack och Konsthögskolan med flera offentliga utsmyckningar bakom sig.  Han finns representerad på bland annat Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum, Nationalmuseum och British Museum.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser