Annons

Berglärkor på plats- Repetitionerna kan börja

Igår repeterade de tillsammans för första gången och idag presenterades det konstnärliga teamet bakom sommarens stora musikteatersatsning  på Citadellet, ”Bara en berglärka”, för den lokala presskåren.

I lummigt gröna och sköna bastion Landskrona var det dukat till fika och en efter en presenterades kompositörerna, den professionella delen av skådespelarensemblen och musikerna.
– Järngänget är samlat. Nu är det heltid som gäller. Och för mig lär det bli dubbel heltid, förkunnade Anders Kungsman, uppsättningens regissör, tillika konstnärlig ledare på arrangerande Öresundsteatern.

Annons
 

”Bara en berglärka” var en av jubileumskommitténs första stora satsningar som tillkännagavs, då den fria teatergruppen erhöll en miljon kronor. Därefter har Region Skåne, Statens kulturråd och Landskronahem stöttat upp med ansenlig sponsring.

– Bakgrunden och idén till ”Bara en berglärka” kommer från Christer Strandberg. Vi hade gått och funderat på att sätta upp Baron von Münchhausen till jubileumsåret. Men Christer hade under sitt arbete med bilder och sin forskning kring fångarna på Citadellet kommit i kontakt med Eva F Dahlgren. Hon i sin tur var sugen på att skriva ett drama och där någonstans kom vi in i bilden, minns Anders Kungsman.

Musikteaterdramat kommer att spelas i ett stort tält med plats för 250 personer i bastion Landskrona, strax bakom snickeriet på Citadellet.
– En prolog utspelar sig dock på Kasernplan, varifrån vi sedan gemensamt går hit.

I pjäsen som utspelar sig 1925 får vi lära känna den intagna Linnea och de andra ”undermåliga lycksökerskorna” som är dömda för lösdriveri och prostitution.
Anstaltsdirektören Otto Åkerman spelad av Per Ullberg tycker om att klassificera och sortera, inte bara de intagna utan är också en hängiven skalbaggssamlare. Hans fru, Hedvig, vill fostra de intagna och denna sommar driver hon ett musikprojekt på anstalten.
– Det blir som en pjäs i pjäsen, tillsammans med att musiken då också tenderar att bli annorlunda ger det ytterligare dynamik åt föreställningen.

Just musiken är ett kapitel i sig. Tidigare The Ark-medlemmarna Jens Andersson och Mikael Jepson har komponerat den specialskrivna musiken och vid framförandet har det tagit hjälp av några gamla polare.
– Sylvester Schlegel från The Ark kommer att spela gitarr och som kapellmästare har vi lyckats lura in Christopher Dominique, han trodde vi var i LA, säger Jens Andersson som efter succén med rockmusikalen Kal P Dal på Slagthuset i Malmö fått blodad tand för just musikteater.
– Det har varit en utmaning att få skriva musik till färdiga texter. Det blir mycket rock även i ”Bara en berglärka” men även en del annat, utlovar han.

Nu kommer kompositörerna inte själva att ingå i bandet som i sig blir en integrerad del av föreställningen där musikerna kommer att få agera.
– Vi har glädjande nog lyckats engagera en kvinnlig trummis i Cornelia Nilsson, därtill kommer även Fredrik Persson på bas, säger Anders Kungsman.

Miljön är autentisk för den historia som publiken i de 18 föreställningarna plus de fyra skolföreställningarna kommer att få ta del av. På Citadellet fanns under första halvan av 1900-talet, statens tvångsarbetsanstalt för kvinnor. Hit skickades kvinnor från hela landet dömda för lösdriveri och prostitution. Pjäsen ställer för vår tid en viktig och aktuell fråga: vem är värdefull och vem är undermålig?
– Detta är en spännade del av Landskronas historia som vi kommer att berätta om på ett lättsamt sätt med musik och allvar i botten. Många har blivit förvånade när dom fått höras talas om att det här funnits just ett fängelse för prostituerade, säger Eva Ekengren en av de fem professionella skådespelarna som tillsammans med ett tjugotal amatörskådelspelare utgör ensemblen.

Biljettförsäljningen är igång via Ticnet.
– Det flyter på riktigt bra, säger Hanna Olsson, producent vid Öresundsteatern.
– Premiären är i det närmaste fullsatt.

Bara en berglärka har premiär den 27 juli och spelas sedan fram till och med den 31 augusti.


Repetitionerna kan börja men först en fika med halva The Ark och stans presskår i gröngräset på Citadellet.


I fredags gick Miriam Forsberg ut Teaterhögskolan i Luleå. Igår började allvaret och repetitionerna inför huvudrollen som Linnea i sommarens stora musikteaterprojekt i Landskrona, Bara en berglärka.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser