Annons

Tid för naturfotografering

Ljusare än det är nu blir det inte och naturen fullkomligt exploderar av liv.
Med andra ord, det är som gjort för naturfotografering. En tjej som är riktigt duktig på genren är 23-åriga Sofie Turesson från Landskrona som i stenhård konkurrens i fjol tog hem priset för Årets naturfoto i Allers.
 – Jag och min pojkvän var i Sandbergen och promenerade när jag plötsligt fick syn på en hage med kossor vid den lilla stigen. Jag är inte den som är den, utan jag gick fram till stängslet och då blev kossorna nyfikna på mig. Jag gav de lite ogräs som glatt tuggades upp samtidigt som jag passade på att plåta, avslöjar hon.

En jury med naturfotografen Gunnar Aus i spetsen gav följande motivering åt vinnarbilden:
”Närbilder på kor som slickar sig på nosen har vi sett förut men här har fotografen kommit ner lågt och fått med det som kon äter. På det viset får hon till en helhet i bilden, en historia fångad på en enda bild. Stjälken, tungan och kons högra öga ger en fin diagonal vilket bidrar till att bilden får en skön dynamik. En härlig bild av vardagen i kohagen”

Du har en vurm för naturbilder, hur kan det komma sig?

– Djur och natur är mitt favoritmotiv. Det var ni på Landskrona Direkt som sa att jag är duktig på det. Då fick jag minsann upp ett öga på det temat och sedan dess har det bara fortsatt.
Jag inhandlade ett macroobjektiv så nu brukar jag åka ner till mormor och morfars koloni och fotografera småkryp. Såklart liggandes på marken, säger hon med ett stort leende.

Annons
 

Vad betydde vinsten för dig?
– Vinsten betyder otroligt mycket. Jag höll på att tappa telefonen när Allers ringde upp mig och sa att jag vunnit. För mig var det bara en helt vanlig ko-bild. Jag älskar min kamera.

Om du fick åka på en fotosafari, vad hade du då helst åkt?
– Helt klart hade jag åkt på en fotosafari där det finns riktiga zebror, säger hon och förklarar varför.
– Zebran är en symbol för min sjukdom, Ehlers Danlos Syndrom. Tänk att då få plåta min egna zebror.  Det hade varit grymt.

Hur går du vidare med ditt fotograferande nu?

– Jag fotograferar för fullt fortfarande, dock blir det mycket RC-fotograferande, det vill säga radiostyrda bilar men det blir en och annan småkrypsbild då och då också. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med mina bilder. Jag skulle vilja sälja men vet inte hur jag ska gå till väga.
Eftersom det nu blir en hel del bilder på RC-bilar så har fått en egen sida hos Micro Racing där jag lägger upp alla bilder.  

När får vi se dina bilder utställda i Fotostaden?
– Fotostaden – Var? När? Hur? Jag är på!, avslutar Sofie Turesson.

Ett svep sköna naturbilder fotograferade av Sofie Turesson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser