Annons

Maj kom med både våren och sommaren

Det är med stort vemod i hjärtat Hans Lehrecke lägger maj-månad till handlingarna när det åter blivit dags att summera väderläget.
– Maj är den månad som jag längtar efter i elva månader. April och maj är de månader jag gillar mest, säger han och konstaterar att meteorologiskt har sommaren nu kommit.
– Våren formligen exploderade efter den långdragna kylan och meteorologiskt sett fick vi uppleva sommar med en  medeltemp på +13.9 grader i maj.

Värmen gjorde en mjukstart i  början av månaden, men återkom sedan i tre omgångar med början den sjätte, femtonde samt tjugofemte.
Redan den femtonde var det dags för den högsta temperaturen hittills med 27,4.
– Maj har varit en frostfri månad men den tredje var temperaturen  nere på nollan, noterar Hans Lehrecke.

Annons
 

– Den varmaste majmånaden har hittills varit 1993, då min födelsedag den tjugofjärde hade en av de högsta  majtemperarturer som jag uppmätt. Månadssnittet det året blev 15 grader. I havet uppmätte jag den dagen 19 grader, vilket skulle bli sommarens högsta. Då var det annorlunda tre år längre fram, då det endast var +6.

Nederbörden i år hamnade klart över snittet ochfrån och med den nittonde till den siste skvätte det nästan varje  dag. Nederbörden blev 81.2 mm vilket är klart över medelnederbörden.

Det måste ju varit perfekt för dina kompisar inom lantbruket?
– Det har varit en  ovanligt fin växtmånad tack vare värme och fukt. Rapsen blommar bra och vetet gick något försenat i ax. Efter den ovanligt torra förvåren  med endast 50 milimeter under tre månader kom välbehövligt regn under månad men det kan komma ytterligare påspädning. Starten för rapsen var katastrofal efter barfrosten men den har repat sig förvånansvärt bra.

Har du hunnit njuta något i din egen trädgård?
– Det har varit en snabb  utvecklingäven där och boken slog ut bara tre dagar försenad och björken  var inte mycket sämre. Kastanjen, en invandrare på senare tid, slog försiktigt nog ut sina blad senare. Liljekonvaljen och syrenen blommade som vanligt till min födelsedag och liljekonvaljen spred sin väldoft redan den femtonde. Det har aldrig hänt att premiärklippning av gräsmattan ägde rum först i maj men sedan har det växt som aldrig förr. Vad djurlivet beträffar har vi kunnat njuta av ekorren samt blåmes som förövrigt tagit talgoxens boplats besittning.

Vågar man doppa tårna i sundet än?

– Tack vare mycket sol steg  badtemperaturen till 16-17 grader. Enligt bad-och hamnmästare Abbe har badsäsongen inte kommit riktigt i gång.

Det har varit värmebölja i Norrland på sistone…
– Några dagar hade vi tre årstider samtidigt  i Sverige. Den nionde hade Tarfala ej högre temp än -2, sjätte maj +22,7 i Medelpad den artonde +30,6 i Halland och Överkalix. Jämnast var det på min födelsedag då varierade max och min temp med bara 0.1. Ostvinden har varit förhärskande och det resulterade bland annat .i att Gotlands östkust en dag hade 11 grader medan Visbyborna kunde njuta av 18 gradig värme. I norra Lappland hade man  högsommarvärme med över 26 grader tre dagar i sträc och på månadens sista dag var det 29 graders värme i Överkalix medan man kunde åka skidor i Pyrenéerna.

Hur blir då juni?
– Månaden lär starta med ostadigt väder, vilket kan vara ett bra omen inför fortsättningen av sommaren. I mitten av veckan kan en kortare stabilisering ske.  Jag har lagt märke till att en bra start på juni ofta leder till en dålig sommar. Vi undanber oss dock en upprepning av fjorårets juni med över 100 mm regn för att inte tala om den trettonde juni , jag tror det var år 1983, då marken en morgon var snötäckt norr om Örkelljunga, berättar Hans Lehrecke och viker av i vad han kallar en solskenshistoria
– Medan  jag sammanställde månadens väderstatistik tog jag mig en paus för att efterlysa en av deltagarna i ett tips som jag håller i. Hon har flyttat och svarar inte på sin telefon. Efter flera fruktlösa försök, slår det mig, att jag ju känner hennes bror. Brodern svarar: ”Hon bor ju 200 meter från dig och det hos Bo Klein. Jag var lagledare för denne när vi blev sydsvenska mästare i skolfotboll. Bo Klein blev förtjust över samtalet inte minst när han hörde, att han förekommer flitigt i min bok. Han vill givetvis köpa den. Jag lägger på luren och det dröjer inte två minuter så ringer telefonen. Nu är det samtal från  Irland. Det är Stefan Nilsson på A-trä samt tidigare BoIS:are, U-landslagsman, och en gång även ordförande i BoIS som ringer för att gratulera mig då jag nyligen jubilerat. Stefan var med i samma lag som Bo Klein. Jag blev givetvis alldeles speciellt glad över uppringningen och Ulf Olsson, mångsidig företagare  i byggbranschen  i Landskrona deltog i uppvaktningen. även Ulf förekommer på många olika ställen i  min bok. Uppiggad av samtalet efter en jobbig dag kommer jag att tänka på ytterligare en spelare i mästarlaget från 1971, nämligen  Bengt Westerberg, som förestår campingen i Borstahusen. Också Bengt förekommer i min bok och säljer nu rent av den. Stimulerande att på detta sätt upprätthålla kontakten med gamla elever. Det var  avslutningen på en dag som startat märkligt. För en gångs skull gav jag mig tid att träna piano. Typiskt nog dyker inte lärarinnan upp, vilket aldrig hänt tidigare. Hon hade tagit fel på tiden. Längre fram på dagen får jag en märklig uppgift, nämligen att skriva en beställningsdikt om en person jag överhuvudtaget inte känner.
Jag lyckas med uppgiften som verkade hopplös. Det var en lite annorlunda dag som jag hoppas bådar gott,
avslutar Hans Lerhecke och önskar alla läsare en skön försommar.


Kasernplan den 14 maj.


På kvällen den 14 maj strålade solen över alla glada Kalvinknattare.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser