Annons

Direkten testar elbil inför rallyt

Den 1-2 juni går den tredje upplagan av Oresund Electric Car Rally. Tävlingen börjar i Köpenhamn på lördagen och går via Helsingör och Helsingborg till Malmö via Landskrona på söndagen. Strax efter klockan 11 räknar arrangörerna med att de 60 deltagande elbilarna ska komma till Citadellet.  Tävlingen går ut på att köra energisnålast och med bäst precision.
– Det kommer att bli mycket intressant. I startfältet finne ett flertal spännande bilar. Tre av dom ser ni här, säger Mattias Goldman från Gröna Bilister när Landskrona Direkt möter upp elbilsentusiasterna vid ett tankstopp på Milstolpen. Han pekar på tre bilar som vid första anblicken ser ut som vilka bilar som helst.
– Själv kör jag en Nissan Leaf och en annan som är med är Renault Kangoo. En tredje är helt nya Tesla Model S, säger han och vänd mot en sportig grå bil.
Föraren till denna är Esben Pedersen som arbetar för Tesla.
– Det här är en vass modell som heter Performance. Den är ett utmärkt exempel på att man idag kan köra längre på en laddning. Med denna bilen kan jag köra cirka 50 mil i cirka 90 km/h utan att behöva ladda, säger han och erbjuder en provtur.
Naturligtvis tackar redaktionen ja och får uppleva en stund av körglädje som vi inte hade förväntat oss. Efter den första frågan, om bilen verkligen är igång, rullade den mot motorvägsavfarten och väl ute märktes direkt att det är en bil utöver det vanliga.
– Den svarar direkt och kommer upp i hundra kilometer i timmen på 4,6 sekunder, informerar Esben Pedersen medan Direktens reporter gasar så att kroppen pressas tillbaka i sätet.
Tio minuter senare, och med en helt ny inställning till elbilar, talar vi om priser.
– Den här versionen av Tesla är dyr. Den går på cirka 900 000 kronor. Standardmodellen ligger på cirka 600 000, säger Esben Pedersen.

Men elbilar behöver inte vara så dyra.
– En Renault Kangoo kostar cirka 150 000 danska kronor och Nissan Leaf ungefär det dubbla, säger Mattias Goldman.
– Men då ska man komma ihåg att man tankar gratis på många ställen. Skulle man alltid tanka hemma så hamnar det ju på elräkningen och då uppskattar jag att bilen skulle kosta cirka två kronor per mil att köra. Men ofta kan man tanka gratis, som här på macken. De räknar med att man köper en kopp kaffe och något annat medan man tankar, eller laddar, och får då in pengar på det istället.

Annons
 

Bakom Oresund Electric Car Rally står projektet E-mission som sprider kunskap om elfordon hos allmänhet, politiker och näringsliv i Öresundsregionen. Målet är att få fler att köra elbil.
– Jag tror att det tar flera år innan bilar som körs med alternativa drivmedel samt elbilar slår genom ordentligt. Men det är bara fråga om tid. Förr eller senare kommer det, säger Mattias Goldman.

I Norge är man mycket längre fram. Där fanns vid årsskiftet cirka 10 000 elbilar medan vi i Sverige bara har cirka 1 000 idag. Men skulle vi ta efter lagstiftningen i Norge, där man har en typ av Robin Hood-skatt, så hade försäljningen av elbilar ökat.
Esben Pedersen tror att det rör sig om en tioårsperiod innan man i Sverige ser lika många elbilar som bensinbilar på vägarna.
– Det går nog fortare i Danmark eftersom sträckorna är mindre. Där kan du köra vart du vill på en laddning. I Sverige räknar vi med att den kritiska sträckan är den mellan Göteborg och Stockholm och att du kan köra i rätt hastighet. Där är vi inte riktigt idag. Kör du i 110 kilometer i timmen så kommer du cirka 40 mil.

Mellan Landskrona och Stockholm är det cirka 60 mil och det är inget som hade stoppat Esben Pedersen.
– Då kör du till Jönköping. Där tankar du medan du tar en kopp kaffe och sedan kan du med lätthet köra till Stockholm och en bra bit till om du vill, säger han.

Oresund Electric Car Rally är öppet för alla som har en elbil och bland deltagarna finns både privatpersoner, företag, organisationer och politiker. Bland förarna finns kända namn som rallydrottningen Tina Thörner och danska Hjalte Tin och Nina Rasmussen som kört jorden runt i en elbil, samma bil som de nu deltar med i rallyt. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson deltar också i rallyt under lördagen och kör då tillsammans med Tina Thörner.


Mattias Goldman från Gröna Bilister hade cirka 8 procent kvar på sitt batteri när han svängde av vid Milstolpen för att tanka el. En fikapaus senare var batteriet uppe i 90 procent.
– De nya batterierna har inget minne. Det innebär att man inte behöver tömma det helt. Det går bra att dutta lite efter behov utan att det tar skada, berättade han.


Elbilar behöver inte kosta skjortan denna Renaulten ligger på runt 150 000 danska kronor.


Landskrona Direkts Kary Persson är lyrisk bakom ratten i den ljudlösa Tesla S.
– Trådbussen dönar i jämförelse. Detta är en bil jag ska köpa om de ringer från Svenska Spel i helgen, säger han.


– Tesla S är en bil för den miljö- och märkesmedvetne bilälskaren. I Sverige är 50 exemplar nu beställda och den första levereras i augusti, säger Esben Pedersen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser