Annons

Veckans filmtips: Tre kortfilmer från Landskrona

Kreativiten flödade i takt med att vårsolen och fåglarnas lockrop. Femton filmarbetere fanns på plats i Landskrona den 10-11 maj och under dessa två dagarna lyckades man skapa tre riktigt sevärda kortfilmer.

Landskrona fick i samband med Vår Kulturnatt den 10 maj besök av det regionala filmracet Ett Skott Från Höften. Femton skånska filmarbetare i tre team fick 8 timmar på sig att spela in en kortfilm utefter ett gemensamt tema, och 8 timmar på sig nästföljande dag att redigera filmerna. Premiär skedde samma kväll på Tages. Nu finns också filmerna online.
 – Det är riktigt fint att se Landskrona visas på film på det här viset, säger Csaba Bene Perlenberg som var projektledare för Vår Kulturnatt och själv en erfaren filmarbetare.
 – Landskrona är ju en oerhört filmisk stad, det har jag sagt länge.

Annons
 

De tre kortfilmerna är regisserade av Robert Lillhonga, Sun Koh och Ingrid Sarvik. Temat som de tre filmteamen hade att förhålla sig till var skapat av Landskrona stads kulturstipendiater för 2012, Linn Eriksson och Felicia My Piltz och lät enligt följande:

”Du har ett nytt meddelande. piiip.
– Hej! Minns du mig? Storgatan, fredag, månadsskifte.
Du skrek som om dina stämband enbart vore gjorda för det,
som om jag vore strategiskt utplacerad för din skull.
Museet, konsthallen, Citadellet.
Som om vi alla vore till för din tillfredsställelse, underhållning.
Jag kommer att…”


– Det var otroligt kul att arbeta under dessa premisserna. Vårt lag var dessutom ett härligt gäng och det var kul att lära känna nytt folk i branschen. Det var dock svinkallt i vallgraven så jag rekommenderar ingen att bada där,
säger landskronaprofilen Milan Dragisic som gjort sig en namn i filmbranschen efter sin fantastiska rollprestation i Guldbaggevinnade Äta, Sova, Dö.

Milan spelar massören Bobban som har problem att få tillräckligt med kunder i filmen ”Bobbans Massage, i regi av Robert Lillhonga. Regissören som slog igenom med buller och bång med sin debutlångfilm ”Hata Göteborg” (2007) håller med skådespelaren.
– Man kan aldrig spela in för mycket film.   

Humor med allvar i botten, fågelsång,  landskronamotiv och ett gemensam tema till trots, så är det tre olika filmer som skapats.
– Det är tre väldigt olika filmer, vilket också var meningen med projektet, avslutar Csaba Bene Perlenberg.

Ett Skott Från Höften är producerat av Auto Images i Malmö. I år samproducerade Landskrona stad evenemanget genom Vår Kulturnatt. Evenemanget stöttas även av Kulturkraft Syd, Film i Skåne, BoostHbg och Filmcentrum Syd.

Se filmerna:

Bobbans Massage
https://vimeo.com/67057014

Valet
 https://vimeo.com/67118446

From Landskrona to Berlin
https://vimeo.com/67060451

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser