Annons

Smakprov från femte gänget i Konst #5

Ikväll är det vernissage för ”Konst i Landskrona #5 ” på  Landskrona museums Café Nell Walden.
– Det är synd att det krockar med BoIS match men våra verk kommer att hänga uppe ett par veckor så ingen ska behöva missa dem, säger Sayed Khatib som
tillsammans med Elin Linde, Ann Gerd Linnander och Ulla Britta Bolin är femte gänget ut i museets satsning på tio utställningar som presenterar en del av de konstnärer som finns i kommunen.
– Sammanlagt kommer det att bli 40-45 konstnärer som vi kommer att visa upp, säger Åsa Karlsson på museet.

Sayed Khatib är en välkänd profil och fotograf i Landskrona och presentation i övrigt blir nästan överflödig, inte minst efter 14 års utgivning av den prestigefyllda ”Landskrona Fotokalender”. Många skor och kameror har han hunnit slita ut på sina fotoströvtåg i Landskrona med omnejd.
Här visar jag mitt senaste projekt ”Det finns alltid en öppen dörr i Landskrona”, säger Sayed Khatib och vi får beskåda 600 fotografier av dörrar sammanfogade till en bild, printad på en stor vitmålad plåt.
Flera av dörrarna är bekanta, här hittar vi Albanoskolans entré, porten till Tranchellska huset, stadsbibliotekets fina ingång, favoritdörren på Salpetergatan blandat med ytterdörrar till flerfamiljshus och villor. En öppen dörr är den till museet.
– Det finns några till, samt en som står på glänt, säger fotografen.

Annons
 

Konstinrammare Elin Linde visar att hon är duktig även med penseln. Företrädesvis målar hon i akryl men även akvarellfärgerna kommer fram emellanåt.

Att doldisen med sina praktfulla figurativa målningar och porträtt Ann-Gerd Linander är självlärd visar enbart på vilken otrolig studiedisciplin hon besitter. Redan i tonåren kom hon att beundra de gamla italienska renässansmålarna och gjorde då sina första trevande försök.
Under sex år bosatte hon sig i landet och när en italiensk parlamentsledamot frågade om hon kunde måla hans porträtt var en ny karriär inledd.
– Jag visste väl inte om jag skulle klara av det men jag behövde pengarna, berättar hon och kunden blev nöjd och gjorde nya beställningar.
Tillbaka i Sverige kom en beställning från Svea Hovrätt som behövde komplettera sin porträttsamling.
– Det blev sammanlagt 15 porträtt målade till dom.
När Jussi Björling skulle fyllt 80 beställde hans son ett porträtt på sin far. 20 år senare, 2011, när Jussi skulle ha fyllt 100 år släpptes en bok om världstenoren och framsidan prydes då med porträttet som Ann-Gerd Linander målat.
I Landskrona finns hon representerad i fullmäktigesalen och som den doldis hon är, även hos Frimurarna.
– Jag har gjort ett porträtt av deras ordförandemästare Kurt Boström.

Den fjärde konstnären som presenteras är för många i Landskrona mer känd som stadens ”förste kvinnlige polis”, Ulla-Britt Bolin.
– Sen jag lämnade det ”statliga” blev det dock för långt att signera med hela namnet så då blev det kort och gott Bolina, säger hon och ler stort.
På utställningen visar hon upp fyra träd, alla med någon återkoppling till det religiösa.
Precis som med mina ”Bibliska damer” håller jag föreläsningar om mina träd, säger hon och berättar med stor inlevelse om dessa.

Vill du höra den historien så passa på att besöka Café Nell Walden klockan 18.30 ikväll. Konst i Landskrona #5 visas fram till och med den 16 juni.


Ann-Gerd Linander visar bland annat upp en reproduktion av sin Jussi Björling-tavla.


Ulla-Britt Bolin berättar gärna och intressant om sina träd.


Elin Linde visar upp två akrylmålningar på utställningen vara detta är den ena.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser