Annons

Siwan leder lokalt matlag i TV-kamp

Nästintill obemärkt och utan hysteriskt ringlande köer var det i veckan audition för SVT:s nya folkliga matlagningsprogram – ”Det Stora Matslaget”. Plats på jubileumsscenen var Siw Malmkvist som fått i uppgift är att sätta ihop ett tremannalag av matglada landskronabor som sedan ska tävla mot andra orter i landet för att slutligen kunna kora Sveriges mest välsmakande ort.

På plats en halvtimme innan utsatt tid var Claes Persson som tänkte bjuda Siwan på en nykomponerad nässelsoppa.
– Jag har experimenterat en del men nu är den perfekt. Det är faktiskt nässlor som jag plockat på stajlebacken i Borstahusen samt ramslök som växer en bit längre norrut längs kusten. Till detta har jag tillsatt Creme Fraiche och toppat med torrostad bacon samt en skvätt sherry, berättade han som skickat frun på stan för att inhandla en sopptallrik då han glömt att ta med en hemifrån.
– För att hålla soppan varm till Siw så har jag den på en termos så länge.

Annons
 

I den kommande TV-tävlingen har varje ort en lagledare i form av en matälskande och folkkär person, och för Landskronas del är detta Siw Malmkvist. Meningen är att hon ska hitta vad som kan beskrivas vara Landskronas traditionella mat.
– Det är naturligtvis inte så enkelt att svara på vad just det är. Den ska vara skånsk och god, sa hon och funderade en stund och tillade:
– och inte för salt.

Inbjuden att medverka var även Poul W Lorenzen som var på plats med ryggsäcken full av lokala kokböcker.
– Eftersom jag är professionell så kunde jag inte delta med någon mat utan jag ska eventuellt fungera som en rådgivare åt Siw, sa han och visade på olika lokala rätter och recept i böckerna.
Visste ni föresten att Mats Ödman som jobbade på Örenäs Slott på 80-talet var den förste att vinna den prestigefyllda titeln Årets kock. Det finns massor av stolta mattraditioner i vår byggd, intygade han.

Under två dagar pågick inspelningen med Landskronabor och i höst får vi se resultatet och vilka tre deltagare som ingår i Siwans matlagningsteam.


Får vi förmoda att Stefan Pålsson serverade Siw en bit lax?


Claes Persson hade inga problem med agera naturligt framför kameran.


Glenn Björne hade tagit med sig geterna Tvåan och Diablo från Ven.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser