Annons

Stugor och odlingar redo trädgårdsentusiaster

In i det sista planteras, krattas, målas, sätts det i fönster och fejas det på alla det olika sätt för att bli färdiga till lördagens klang- och jubelinvigning av c/o Kolonin och Kolonibron.

Utställningen c/o Kolonin är som vi tidigare berättat en av jubileumsårets största satsningar med en budget på cirka två miljoner kronor. Därtill kan man lägga den gång- och cykelbro som Statens Fastighetsverk ger staden i jubileumspresent och som tillsammans med koloniutställningen officiellt invigs på lördag klockan 14 med tal och fanfarer.

Annons
 

Inne i bastion Carolus är nu åtta moderna kolonistugor i trä så gott som färdigställda. Till dessa fogas en liten pustad stuga designad av TV-profilen Ernst Kirchsteiger. Ytterligare två trähus finns i direkt anslutning  till den nyanlagda bron och den i år 100-årsfirande vita kolonin på andra sidan vallgraven.

Projektledare Christin Nielsen tog på tisdagen med lokalpressen på en guidning bland stugor och hantverkare.
– Håll med om att det blir fint?, sken hon och visade runt bland de häftigt designade kolonistugorna där odlandet trots allt kommer att stå i fokus.
– Stugorna är bara på 15 kvadratmeter inomhus men här finns mängder av fantasifulla och smarta lösningar och detaljer som säkerligen kommer att inspirera. Men det är trots allt odlandet som lyfts fram. Det är gatsmart och urbant. Här ska man under hela utställningsperioden kunna följa växtligheten som alltså inte odlas direkt i jorden utan i de mest fantasifulla odlingskärl eller uppbyggda odlingsbäddar. Se bara på kastanjerna där i gummistövlarna, säger hon och pekar mot  lövverken som sticker upp ur de färgglada stövlarna.

De moderna kolonistugorna ritades och gjordes som modeller i skala 1/10 av arkitektstuderande för två år sedan. Nu har dessa låtits uppföras av främst lokala byggfirmor samt inretts av likaledes lokala inredningsbutiker. Runt stugorna har trädgårdsinstallationer byggts upp på olika teman av trädgårdssällskap och firmor.
Runt varje stuga har i snitt tre olika firmor samarbetat och jag har upplevt det som att man gjort det med stor inspiration och arbetsglädje, säger Christin Nielsen.

Den gula byggnaden som tidigare varit uthyrd som lagerutrymme alldeles intill bastionen har invändigt fått en rejäl uppfräschning och inhyser nu en utställning med årets kolonimodeller från blivande arkitekter på Lunds Tekniska Högskola. 

Jubileumsutställningen kommer att hålla öppet dagligen fram till och med den 28 september.
– Det blir fri entré till utställningen och vi kommer varje dag klockan 15 att bjuda på en guidning, säger Anette Elmgren som kommer att fungera som platschef under sommaren och är en de fyra som ska få besökarna att trivas, njuta, umgås och rent av leka på c/o Kolonin,
Vi har bland annat anlagt en liten labyrint för barnen att springa runt i på vallen, inflikar  Christin Nielsen och berättar att olika typer av evenemang och uppträdande är att vänta i den mysiga oasen.

Frågan är då om man redan nu bestämt vad som ska ske med stugorna till hösten – skulle de inte rent av kunna få stå kvar?
Det är bestämt att byggföretagen som äger sina stugor får bestämma vad som ska ske med dessa. Men redan nu har många tips och förslag inkommit och visst vore det fantastiskt om de fick bli kvar.


Per Olof Rosengren från Svanholms Glas hjälper Folkuniversitet att få till ett av de sista fönsterna.


Tips på annorlunda odlingskärl kommer det att finnas gott om på c/o Kolonin.


Christin Nielsen är projektledare för sommarens stora koloniutställning. Här står hon framför Madeleine Hecklers ”Trähus”.


På vallen finns en snitslad bana för barn att göra upptäckter på.


Anette Elmgren är platschef på utställningen och är inte rädd för att själv hugga in där det behövs.


SFV har återuppbyggt Kolonibron som nu blir en genväg mellan slottet och kolonierna. Redan på 1700-talet fanns här en bro men den revs 1917 då den ansågs vara en frestande flyktväg för fångar vid fängelset på Citadellet. Den gamla kullerstensgången har grävts fram.


På andra sidan bron ligger två stugor. Den till vänster i bild kallas Slöjdarens stuga och här kommer det i sommar att vara gott om aktiviteter och kurser.

Läs mer:
Historisk bro ökar tillgängligheten
Nya kolonier och en bro växer fram    

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser