Annons

Oppositionsrådet vill se en jobbkommission

– Nu är det dags att lägga om kurs och placera näringslivsfrågorna i främsta rummet om vi skall lotsa ett välmående Landskrona mot nästa jubileum. Alla goda krafter i Landskrona måste nu samlas kring den viktigaste frågan för vår kommuns framtid – jobben, det säger kommunalråd Niklas Karlsson (S) med anledning av de omstruktureringsplaner som Haldex flaggade för igår. Nu vill oppositionsrådet se krafttag från kommunledningen och föreslår att en ”kriskommission”, snarast tillsätts.

Ett starkt näringsliv är grunden för all utveckling, jobb skapar självkänsla och framtidstro. Vi Socialdemokrater har aldrig stuckit under stol med att det egna arbetet är grunden för välmående för såväl den enskilde individen som samhället i stort, säger han vidare och menar att varningsklockorna har ringt i många år nu.
– Men ingen i kommunledningen har hittills tagit de allt gällare signalerna på allvar.

Annons
 

Under senare år har näringslivet i Landskrona fått känna på några tynga snytingar. Ett välmående Assa Abloy, före detta Besam, valde att göra en låglönesatsning och flyttade tillverkningen till Tjeckien. Thorn Lighting, av många Landskronabor känt som Järnkonst, har flyttat lagerhanteringen till DSV och dessutom sagt upp delar av personalstyrkan. I höstas kom  chockbeskedet från Pilkington Automotive att fabriken i Landskrona skulle stängas och runt 120 anställda därmed skulle stå utan jobb. Även Swep har fått känna av en svajig marknad där rapporter om varsel häromveckan bytes mot en stororder.  
– Nu kommer ytterligare en varningssignal från Haldex som redan minskat personalen i Landskrona med ett stort antal anställda. Till denna dystra bild skall läggas alla underleverantörer som drabbas och så kan det inte fortsätta, säger Niklas Karlsson och menar att kommunen nu måste göra aktiva satsningar.
 – Vi Socialdemokrater har allt sedan den styrande Treklövern tog makten efter valet 2006 efterlyst satsningar på näringslivsfrågorna och jobben, men våra krav har mötts av nonchalanta axelryckningar som inneburit att Landskrona nu står utan en fungerande organisation för de viktiga näringslivsfrågorna.

Nu när varningsklockorna ringer än högre och gällare kan vi bara uppmana kommunledningen att ta sitt förnuft till fånga, påbörja arbetet med en brett politiskt förankrad ”kriskommission” för främjandet av ett vitalt näringsliv i Landskrona. I denna kommission bör såväl politiska partier som representanter för det lokala näringslivet och fack ingå.

Niklas Karlsson tvekar inte utan menar att medel finns för en sådan satsning.
– Kan kommunen satsa 95 miljoner skattekronor på ett Stadsutvecklingsbolag så finns det också resurser att satsa på att utveckla arbetet med näringslivsfrågorna. Det är dags att lyfta blicken och se sanningen i vitögat. Ett fungerande näringsliv är motorn i utvecklingen och det gäller även för Landskrona.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser