Annons

Styrningsproblem på Uraniborg

Sedan igår eftermiddag har Ventrafiken tvingats ta M/S Uraniborg ur trafik.
Vad rederiet misstänker är ett programeringsfel i propelleraggregatets styrsystem gjorde igår att kaptenen på färjan tvingades slå över på nödstyrning  när man seglade i låg fart inne i Landskrona hamn.
– Det är inte första gången detta sker. Vi tror det är ett latent fel i programvaran för datorstyrningen, säger Magnus Anderson, VD för Ventrafiken.

Enligt vittnen till händelsen ska färjan ha drivit mot Gråen.
– När man går över till nödstyrningen så låter det en del och det ljudet fortplantar sig i skrovet. Det är möjligt att det kan ha uppfattats som en grundstötning men så är alltså inte fallet, säger  Magnus Anderson.
 – Nu hoppas vi på snabb respons från propellertillverkaren. Från vår sida har detta jättehög prioritet och detsamma hoppas jag att varvet och propellertillverkaren tycker. De är en av de största i branschen och de har tekniker som flyger kors och tvärs i världen. Inom ett par dagar hoppas vi ha en tekniker på plats som kan åtgärda problemet, säger Magnus Anderson.

Annons
 

I avvaktan på att Uraniborg kan sättas i drift igen så får reservtonnaget användas.
– Vi sätter in två av våra andra fartyg på sträckan så länge men hoppas att detta snart ska vara löst.

Passagerartrafiken går enligt turlista och specialtidtabell är framtagen för fordonstrafiken.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser