Annons

Nytt reningsverk på Gipsön

Sedan ett par veckor tillbaka syns en ny byggnad på kajkanten till Gipsön.
Det är Yara som låter uppföra ett nytt fjärrstyrt reningsverk på ön.
– Tidigare har vi pumpat in lakvattnet till vårt reningsverk. Nu kommer vi istället att fjärrstyra det från land med en vis övervakning på plats, förklarar Yaras terminalchef Bo-Göran Petersson och menar att det blir mer ekonomisk att göra på detta viset.

Det var 1978 som Supra invigde den konstgjorda Gipsön för att där lagra gips, en restprodukt vid tillverkning avhandelsgödsel. Lagringen av gips pågick fram till början på 1990-talet då produktionen avvecklades. Ansvaret för Gipsön har sedan dess varit bolagets, vilket idag alltså är Yara. En avställningsplan för Gipsön, där man hittills pumpat in lakvattnet till det  särskilda reningsverket, påbörjades 1994. Enligt planen skulle kommunen tagit över Gipsön i år men så blir alltså inte fallet.
 Förutsättningen är nämligen den att ön måste vara renad från fosfor och eventuella tungmetaller som kadmium innan kommunen tar över.
– Innan 2016 ska ett nytt beslut tas om Gipsöns framtid men jag misstänker att vi måste rena lakvattnet i åtminstone 5-10 år till, säger Bo-Göran Petersson.

Annons
 

Idag finns utöver det nya reningsverket , tolv vindkraftverk samt en rik fauna och en tjusig utsikt på toppen 15 m ö h, in mot Landskrona. 
– Rådjur, räv men kanske framför allt en koloni av sälar har vi skådat här. Men även en rik växtlighet, avslutar Bo-Göran Petersson.

Frågan är vilka framtidsplaner som kommunen har för denna blivande pärla i sundet?

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser