Annons

Bomben i Landskrona går till återvinning

I dagarna plockas ett av stadens (ö)kända landmarken ner. Yaras stora ammoniaktank i hamnen har gjort sitt. – ”Bomben i Landskrona” har stått tom nu i 12 år, berättar terminal chef Bo-Göran Petersson och syftar med \”bomben\” till den debatten som var kring ammoniaktanken på 1980- och 1990-talet. Det var 1977 som ammoniaktanken uppfördes och sedan produktionen vid Växtnäringsfabriken, eller Kväveverken, som den också kallades, lades ner i december 2000 har endast Perstorp under en kort period nyttjat den. – Då hade NPK lagt ner redan 1992. Det var ju då flera hundra fick gå, minns Bo-Göran Petersson. Men om tanken stått tom i 12 år och produktionen varit nedlagd lika länge varför har det dröjt till nu innan den monteras ner? – Nu var väl skrotpriset det rätta, säger han och berättar att det är återvinningsföretaget BASMetal från Landskrona som köpt och monterar ner den. Det var redan 1882 som produktionen av konstgödning startade i Landskrona, då under namnet Konstgödningsfabrikaktiebolaget och den första anläggningen byggdes på Gråen. I början av 1900-talet flyttade man över produktionen till fastlandet och byggde då en ny fabrik som utvecklades till en av Landskronas större med drygt 600 anställda när den var som mest produktiv. Produktionen av konstgödsel, superfosfat, låg bakom namnbytet till Förenade Superfosfatfabriken som sedan blev Supra innan Norsk Hydro tog över och namnändrade till Hydro innan bolaget 2004 knoppade av och lantbrukarna fick en ny gödselleverantör i Yara. Kvar finns idag 16-17 anställda. Terminalen i Landskrona är en av bolagets tre, de övriga finns i Åhus och Norrköping. – Vi ansvarar och tar in de olika produkter som vi servar det svenska jordbruket med. Vad som nu kommer att ske med marken som frigörs är ännu inte bestämt. Det räcker dock inte åt en biogasanläggning åt E-ON. – Haha. Nej det var betydligt större ytor än så, de var intresserade av. Möjligtvis kan Landskrona Hamn vara intresserade men det återstår att se, avslutar Bo-Göran Petersson. Redan har man hunnit få av hela det yttre höljet och nu kommit in till isoleringen. Den stora ammoniaktanken i hamnen är snart ett minne blott.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser