Annons

Öppet hus hos konstnärerna på Ven

På Ven finns idag cirka 30 verksamma konstnärer, allt från åretruntboende till sommarboende. För sextonde gången öppnade i helgen flera av Vens konstnärer sina ateljéer för besökare. Under fyra dagar företrädesvis cyklades det runt och avstickare gjordes från Landsvägen för att uppleva ljuset, skönheten och atmosfären i Skånes särklass mysigaste konstrunda. Landskrona Direkt trampade först ner till Vens Kulturhus för att på plats titta på samlingsutställningen. – Här har vi samlat verk från årets 16 utställare, berättade Ann-Sofie Pettersson vars akvareller många passade på att beundra på kulturhuset. Maken och glaskonstnären Nils Holmquist hade hon lämnat hemma i huset där utbyggnaden av Galleri Anis färdigställs inför turistinvasionen men när Landskrona Direkt gled förbi tog han gladeligen en paus i arbetet och visade upp sina verk. – Jag är fascinerad av tekniker och gillar att återvinna, berättade han och visade prov på en färgglad skål som en gång i tiden suttit i en tvättmaskin och ett fat som gjorts av en del av ett skyltfönster. Två som var riktig nöjda med uppslutningen var Eva Pettersson och dottern Hanna Billberg där flera besökare gav sig tid att titta i familjens fotoalbum som speglar livet på Hven under hela 1900-talet. – Jag är så tacksam för all så många hjälper mig att fylla i fakta och historier till fotografierna, säger Eva Pettersson. – Jag har fått höra flera säga att det är en kulturskatt jag har med alla mina foto och mina tio tidningsklippsalbum. Det gör mig än mer beslutsam att förvalta de arv jag fått och fortsätta skriva om \”Vardagshistorian\” på ön. Eva Pettesson började fotografera när hon var 12 år gammal. – Då var det 24-bildsrullar som man skickade med posten och efter en vecka hade man sina papperskopier. Tillsammans med familj och vänner satt men sedan och tittade på dessa. I dag går man ut och tar 150 bilder en dag stoppar dom i datorn och ingen tittar på dem. Där har konstrundan kommit att bli ett härligt tillfälle att visa upp sina foto, säger Eva Pettersson vars hobby nu också smittas över på dotter Hanna som sina blott 13 år tar riktigt fina bilder. – Jag vill passa på att rikta ett speciellt tack alla som köpt Hannas tavlor och berömde hennes fotograferande, säger den stolte mamman. Missade du Hvens konstrunda så behöver du inte misströsta. Säsongen är i sin linda och snart kommer gallerierna på ön att erbjuda generösa öppettider och de flesta konstnärer som inte håller öppet för allmänheten kan man besöka efter överenskommelse. Och i det vackra kulturhuset mitt på ön kan man i sommar skåda verk av Andrzej Ploski 15 juni – 11 juli, Ronny Hård, Katarina Hård, Susanne Kirså: 13 juli – 1 augusti samt Jenny Ekholm, Jorun Jonasson, Linda Hofvander 3 augusti – 1 september. Ett besök på konstnärsgården Marielund rekommenderas också där en promenad i skulpturparken är lika intressant som ett besök i konsthallen där nu även tidiga verk av Céleste går att skåda på ovanvåningen. Lena Cedergren arbetar just nu med en offentlig utsmyckning till Ljungby kommun. På torget ska en lekande hund i brons placeras. Här är huvudet som nu ska slipas och rengöras från gips. – Det är klart efter den senaste tidens stölder, ett av mina verk stals nyligen på Råå, så får man fundera allt mer på hur skulpurerna ska förankras, säger konstnären. Nils Holmquist är slöjdläraren som sadlat om och blivit glaskonstnär. Många passade på att titta i Eva Petterssons pärmar om livet på ön samt beundra dottern Hannas bilder. Fontänskulpturen \”Gosse med snäcka\” som stals tidigt i våras från Järnvägsparken har en kompis på Ven. På konstnärsgården Marielund kan man beskåda Joakim, även den skapad av Ivar Johnsson för nära nog exakt 100 år sedan. Det är lätt att förstå konstnärernas fascination av ljuset på ön när ett snapshot med kameran direkt från cykelryggen blir som ovan.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser