Annons

Landskronabo dominerar på teckningsmuseum

Laholms teckningsmuseum är värt en utflykt inte minst för att beskåda verk av en tidigare Landskronabo. Landskrona drömmer om att bli Fotostaden i Sverige. Grovt skalat skulle man kunna säga att Laholm närde en liknande dröm om att placera sig på konstkartan. – Vi sikta in oss på teckningar. Vi ville få något som satte Laholm på kartan och som gjorde att turisterna kunde göra en avstickare från E6:an, sa Johan Hjert, kulturchef i Laholm när han nyligen gästade Landskrona konsthall för att berätta om Teckningsmuseet i Laholm. Som ett led i Landskrona konstförenings just nu pågående teckningstriennalen Svart På Vitt i konsthallen höll Jonas Heintz, ansvarig för teckningsmuseet och Johan Hjert en uppskattad föreläsning där det gjordes god reklam för den halländska staden och dess konstmagnet. Åhörarna, varav en handfull redan hade besökt Teckningsmuseet, fick följa med på en resa från hur tankarna växt fram, till att ett färdigt bygge gjort av enbart kvinnor stod på plats vid Hästtorget i centrala Laholm. – Det är Nordens enda museum för teckningskonst och drivs sedan årsskiftet i kommunal regi. Nu återfinns även Turistbyrån i huset och det gör att vi slopat entréavgiften, berättade Johan Hjert. Teckningsmuseets ambitionen är att lyfta fram teckningen som konstart och vara ett forum för såväl nya strömningar som historiska återblickar inom teckningskonsten. På museet visas tillfälliga utställningar med nordiska och internationella konstnärer, samt verk ur den egna samlingen. – Och flest verk har vi av en Landskronabo, sa Johan Hjert och berättade att man har drygt 900 teckningar av Oscar Cleve som alltså växte upp i Landskrona och som senare blev en ansedd tecknare på flera av landets stora tidningar, välkänd för sina satiriska teckningar men som även ömsint skildrat sin hemstad. Teckningsmuseet har öppet året runt men har stängt på måndagar. Svart på Vitt visas i Landskrona konsthall fram till och med den 2 juni. Den 8 juni till den 1 september kan man på Teckningsmuseet i Laholm se utställning ”All tomorrow’s parties” av Lovisa Burfitt en av Sveriges mest kända illustratörer och modeskapare. Kuriosa i sammanhanget: Oscar Cleves tavla \”Liten flicka ilar till veterinär med skadskjuten kråka\” inspirerade Mikael Wiehe till Flickan och kråkan.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser