Annons

Flera jättebud på kvalitetsauktion

Lördagens kvalitetsauktion på Skånes Auktionsverk bjöd åter på ett par rafflande buddueller.

Att en magnifik solitärring i vitguld besatt med en maffig briljant samt en vrålsnyggt Rolex i guld skulle springa iväg över 100 000 var väntat. Och att något stort var att räkna med när man kom till den orientaliska keramiken hade det viskats om i kulisserna.
Efter fem timmars budgivning på konst, möbler, silver, mattor och diverse annat var tiden kommen till den orientaliska avdelningen.
– Nu har vi kommit till numret vi alla väntat på, sa auktionsutroparen och några tittade lite extra i katalogen och noterade att nummer 500 var en porslinsfigur av en kvinna med långa öronsnibbar som värderats till 5000-10000 kronor.
I objektbeskrivningen gick det att utläsa att porslinsfiguren var från Kina och från Qing dynastin på 1700-tal eller Ming dynastin. Den 30 centimeter höga statyn är inspirerad av och en hommage till mästaren och skulptören He Chaozong och påminner starkt om dennes kända Guanyin-staty i Palatsmuseet i Peking.

Annons
 

Därmed har statyn en stark koppling till kinesisk buddhism och barnafödande. Och enligt uppgift föreställer statyn medlidandets och nådens gudinna. En populär kvinna med andra ord och den som hoppats få den fina porslinsfiguren för en handfull tusenlappar kunde snabbt glömma detta. Nästan omgående var budgivningen uppe i över hundratusen kronor och någon avmattning syntes inte till och auktionsverkets alla telefoner var uppbokade och i huvudsak talades det engelska med de hugade spekulanterna. Kampen var hård och oftast var det genom Lenas och Håkans telefoner som buden haglade men så plötsligt vid 760000 kronor ger sig en ny budgivare på plats i salen sig med leken. Telefonen är snabbt med på 780000 och stämningen kan bara beskrivas som elektrisk.
– 800000 kronor i salen.
– 820000 blir motbudet och därmed var det klart med en ny ägare till Guanyin-statyn.

En riktigt god affär för säljaren som högt räknat hade hoppats på lite drygt 10000 kronor och en riktigt bra affär var det även för auktionsfirman som tar cirka 20 procent i köpprovision och får runt 15 procent av säljaren.

Det kinesiska porslinet fortsatte sedan att gå riktigt bra. Här fanns så väl skålar som vaser som inbringade det mångdubbla mot vad inlämnarna hoppats på.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser