Annons

Film om prövad vänskap på museet

Torsten och Daniel har varit vänner sedan barnsben. De båda har dock gått olika vägar i livet men ingen av de båda har varit kapabla att sätta punkt för vänskapen. Torsten, som heter Gunnehill i efternamn håller på att göra en film om vänskapen och dess prövningar och på kulturnatten ges en exklusiv förhandstitt i museets filmsal klockan 19.00.

Torsten blev filmare. Daniel blev Sverigedemokrat. ”Om en vänskap” är en personlig film av den förstnämnda om två barndomsvänner som gått olika vägar i livet, men där ingen av dem är kapabla att sätta punkt.
– ”Om en vänskap” är en dokumentärfilm som skildrar en 20 år lång relation mellan mig och min bästa vän, säger Torsten Gunnehill.
– Filmen handlar bland annat om övergången från en oskuldsfull barndom till en mer komplicerad relation mellan två unga män som inte längre delar samma åsikter, men som fortfarande tycker om varandra.

Annons
 

Hur stark är er vänskap idag?
– Jag skulle påstå att vår vänskap är stark idag. Den har överlevt många hinder. Men som med så många andra relationer är det inte alltid så enkelt.

Vad tycker Daniel om ditt filmprojekt?
– Jag kan inte med säkerhet veta exakt vad Daniel tycker eller tror om mitt projekt, men jag försöker förklara mina intentioner för honom och bjuda in honom i arbetet så mycket jag kan. Han har lovat mig att fullfölja projektet tillsammans med mig, och jag respekterar honom så pass mycket att jag litar på honom när han säger det.

Ser du filmen som något av ett sorgearbete på en förlorad vänskap?
– Det är sant att jag vid flera tillfällen trott att vår vänskap varit på väg att ta slut för att vi utvecklats till väldigt olika individer, men trots det har vi alltid fortsatt att umgås. Därför är jag ganska hoppfull idag. Så jag skulle inte vilja säga att filmen är ett sorgearbete om en förlorad vänskap. Vad jag vill göra, rent personligt, är att genom filmen få Daniel att förstå att jag fortfarande tycker om honom och ser honom som min vän.

Tror du det är möjligt att er vänskap växer sig starkare igen? Vad skulle krävas?
– Jag hoppas att arbetet med filmen kan få vår relation att utvecklas ytterligare. Jag försöker lyssna på honom och jag tror att han försöker lyssna på mig.

När räknar du med att den ska vara färdig?
– Jag räknar med att ha filmen färdig om ungefär ett år, men jag ska låta det ta den tid det behöver ta. Dokumentärfilmer ska inte stressas fram. Jag vill skildra utvecklingen av vår relation och våra diskussioner i samma takt som verkligheten utspelar sig.

Hur vill du nå ut med filmen?
– Filmens tematik gör den mycket angelägen i dagens Sverige men också internationellt. Jag ser därför Tempo Dokumentärfilmsfestival som den naturliga platsen för världspremiär våren 2014. Historien om två vänner som växt upp ihop, men nu står mycket långt ifrån varande i en fråga som är viktig för båda, utgör en universell utmaning som alla människor kan sätta sig in i . Därför vill jag också sprida filmen till större festivaler i Europa och andra världsdelar. Jag har som avsikt att producera två versioner av filmen; en variant på 52-58 minuter som anpassas för visning på SVT, samt en version på ca 70 minuter som kan visas på bio.

Ikväll kan man alltså få en exklusiv förhandstitt av filmen i museets filmsal klockan 19.00. Torsten Gunnehill är också på plats..

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser