Annons

Tystlåten abstrakt provokatör i Borstahusen

Den sköna gula vårsolen till trots hade ett fyrtiotal personer, varav både en och annan välkänd konstnär, sökt sig till Pumphuset i lördags för att vara med på invigningen av Roger Simonsson utställning i kulturhusets konsthall. En minst lika värmande och färgsprakande upplevelse det.

Roger Simonsson som bor och verkar i småländska Linneryd har haft en intensiv vår där utställningen i Borstahusen är årets hittills tredje.
Det gick dessutom över förväntan bra i både Östersund och Växjö, säger han och gläds åt såväl sin skaparlust som sin självdisciplin.
– Jag målar i ateljén dagligen. Jag kan dock inte planera en målning från A till Ö. Det skulle bli trist, säger han vars pensel istället lockar fram lekfulla former och varma färger i de abstrakta kompositionerna.
Jag vill att mina verk ska kommunicera med betraktaren, säger han.

Annons
 

Någon politisk målare är han emellertid inte, även om vi finner namn som ”Hippieskogen”, ”Inget är givet” och ”På gatan”, bland de nästan 30-talet målningarna som finns utställda.
– Se mig möjligen som en tystlåten provokatör, säger han och det glimtar till i ögonvrån.
– Det kan inte vara gräddtårta hela vägen. Kan jag få betraktaren att skärpa sig är det bra. Själv måste jag skärpa mitt uttryck och inte bara göra bilder som är snygga och går att sälja, säger han och blickar samtidigt ut genom konsthallens stora panoramafönster.
– Gräddtårta var det.

Att kreativiteten får fritt spelrum i Roger Simonssons konstnärskap visas det flera prov på. Inte minst i ”Yellow line” där spillbitar från ramtillverkningen kommit till återanvändning.
– Det är nog min personlige favorit även om jag inte riktigt är färdig med den ännu. Den är radikal i sin enkelhet, säger han och vi beskådar de geringssågade och gult laserade furubitarna.

Relationer illustrerar konstnären på ett underfundigt sätt med pappspik på etsning som finns i en numrerad upplaga av fem.
– Här har jag tecknat upp rutnätet och markerat så att jag kan placera spiken i exakt rätt ruta på samtliga etsningar, säger han och ett nytt skratt följer.

Lekfullheten och experimentlustan är påtaglig i samtliga olika tekniker som han använder sig av, i allt från collage till oljorna. Be också gärna att få titta på hans tre fotografier ingjutna i glas som inte fick plats i själva utställningshallen men som finns på konstföreningens lilla kontor i direkt anslutning. Utan att veta, så tror vi nog att stans egen nestor inom abstrakt måleri, Roy Evertsen, gör tummen upp för en själsfrände.
 
Vägen till dagens abstrakta uttryckssätt har bland annat gått genom
 Hovedskous Målarskola i Göteborg.
– Då med figurativt skapande, traditionella snitt, volymer och ytor. Successivt kom sedan abstraktionen, säger konstnären som nu har det som en del av sitt varumärke.

Utställningen pågår fram till och med den 23 juni.


En del av Relationer.


All things must pass. Oljemålning inspirerad av George Harrisons låt med samma namn.
– Jag hittar min inspiration i livet, på resor, i böcker…


Roger Simonsson har nära till skrattet.


Lennarth Cronsell ordförande i Borstahusens Konstförening visar upp en årsgåva som Roger Simonsson tidigare gjort åt föreningen.


Havsljus III har hängt med i 20 år nu.
– Den ingick i en svit där övriga såldes men inte denna. Nu vill jag inte sälja den.
– Du har ju inte visat den i Landskrona tidigare? Den hade sålt direkt här, sa Direktens utsände.
– Hrm… det får vara till rätt pris då.


Har Roger Simonsson målat på en tavla under lång tid så vet han direkt när den är färdig men medger att han ibland kan rådfråga i andra sammanhang.
Den stora oljemålningen Inget är givet höll han på med ett bra tag.”jättelänge”.
– Jag höll på jättelänge innan jag hittade de gröna pluttarna men när det var gjort så var tavlan också färdig. Det gäller att sluta i tid, säger konstnären och menar att självkritik är väldigt viktigt.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser