Annons

Med teckningen i centrum

Som ett led i den just nu pågående teckningstriennalen Svart På Vitt i Landskrona konsthall kan man vid morgondagens onsdagsprogram stifta närmre bekantskap med Teckningsmuseet i Laholm.
– Ifjol gjorde vi med föreningen en resa dit och det är något jag varmt kan rekommendera alla konstintresserade att göra, säger Mia Widell, ordförande i 80-årsjubilerande Landskrona konstförening.

Onsdagens program startar som vanligt 18.30 och hålls av Jonas Heintz, ansvarig teckningsmuseet och  Johan Hjert, kulturchef i Laholm.

Annons
 

Vid Hästtorget i centrala Laholm ligger Teckningsmuseet i Laholm, Nordens enda museum för teckningskonst. Museets ambition är att lyfta fram teckningen som konstart och vara ett forum för såväl nya strömningar som historiska återblickar inom teckningskonsten. Museet är inrymt i Laholms gamla brandstation, som fått en modern och spännande tillbyggnad med ansiktet mot Lagan. Entrén är till föredraget och Svart På Vitt är 20 kronor.
– Vi är en ideell förening som måste täcka våra kostnader, förklarar Mia Widell och hoppas att tjugan inte ska hindra någon från att komma.
– Det gör att vi kan bjuda på lite extra upplevelser i samband med Vår Kulturnatt på fredag samt under Jubeldagen den 25 maj. På fredag håller vi öppet i konsthallen mellan 18 och 21 då vi erbjuder kroki ”drop in” under ledning av konstnärinnan Inga Björstedt, säger Mia Widell som även hoppas ha ytterligare en tecknare av rang på plats.
I Konsthallen kommer det klockan 20.00 under kulturnatten även att visas ”… om sakernas tillstånd” den timmeslånga dokumentärfilmen från 2008 om Svenska Akademien. På plats kommer regissören Bengt Andersson att finnas och delta i publiksamtal.

– På söndag kommer kören Divertimento att sjunga i konsthallen mellan 16 och 17 i konsthallen, informerar Mia Widell som onsdagen den 15 maj lämnar fritt åt eget skapande då det klockan 18.30 bjuds ”Vatten”, en chans att måla akvarell i parken, en minikurs för vuxna under ledning av konstnär och bildpedagog Birgitta Liljeqvist. Kursen är kostnadsfri men kräver föranmälan i museets entré.

Onsdagen den 15 maj och 22 maj klockan 18.30 blir det musik i grönskans tid i konsthallen. Kulturskolans elever spelar finstämda musikstycken i kammarformat.

Den 22/5 kan man även stifta bekantskap med konstnärinnan och tecknaren Helena Roos, som även var en jurymedlemmarna i Svart på Vitt då hon kommer ner från Göteborg och berättar om sitt konstnärskap.

Det kan tyckas vara ett hektiskt år för konstföreningen?
– Det är ett speciellt år för vår förening som alltså firar 80 år i år. Vid jubeldagen den 25 maj är vi på plats i konsthallen från kl. 10 och då berättar vi mer om vår förening och allmänheten får en chans att bläddra i våra pärmar med massor av information blanda annat om de utställningar vi arrangerat genom åren, avslutar Mia Widell. 


Landskrona Konsthall håller öppet fram till skymningen klockan 21 under Vår Kulturnatt. Väl värt ett besök.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser