Annons

Tunga pengar under klubban

Stor plånbok i dubbel bemärkelse. Det kan behövas för den myntintresserade som går på kvalitetsauktion på Skånes Auktionsverk lördagen den 11 maj. Då kommer inte mindre än 24 mer eller mindre gigantiska kopparmynt att gå under klubban.
– Det är en stor ära för oss att få utbjuda Allan Jönssons från Fleninge stora myntsamling. Samlingen kan räknas till en av de finare myntsamlingar av framförallt svenska plåtmynt som varit ute på auktion under senare år. Om man bortser från rena myntauktioner så är det mycket ovanligt med såhär stora samlingar, säger Skånes Auktionsverks VD Pia Staël von Holstein.
– Även om tyngdpunkten är förlagd till 1700-talets produktion är spektrumet brett. Nära 800 år av svensk myntprägling täcks, allt från tiden för Stockholms grundande på 1250-talet ända fram till Gustaf V:s dagar.

Det finns dock mycket mer än mynt som sticker ut på kvalitetsauktionen. Bland annat kommer ett flertal speciella möbler att ropas ut.
– Bland våra möbler hittar vi flera objekt som är designade av Axel Einar Hjort. De är riktigt häftiga. Jag minns att vi hade ett bord som liknade en svamp på Auktionsrundan och de gick sedan för 119 000 kronor på en auktion. Vi har två sådana bord som

Annons
 

ska ropas ut. Dessutom har vi sex andra rop med möbler av Axel Einar Hjort, bland annat en matsalsgrupp.

Ett annat väldigt speciellt objekt som ska gå under klubban är ett nattur, det vill säga ett ur med en ljuskälla bakom så att den som vaknade på natten kunde se vad klockan var.
– Uret är signerat ERNST efter Petter Ernst eller Peter Ernest Petersson som var verksam 1753-1784. Verket är från andra halvan av 1750-talet, informerar Pia Staël von Holstein. Utropspriset beräknas ligga på 100 000 kronor för uret.

Sett ur ett lokalt perspektiv så kommer en hel del rop från familjen Emond att ropas ut. Här finns bland annat en hel del smycken, bland annat en solitärring vars utrop kommer att ligga på 150 000 – 200 000 kronor.

På auktionen hittar vi också tre målningar av Nell Wallden, prostdottorn från Landskrona som var en ovanligt begåvad, mångsidig och energisk kvinna som hamnade mitt i Berlins konstnärsliv. Inte alldeles oväntat dyker öven en handfull rop upp med oljor av Gustav Rudberg med motiv från Ven. Landskronas kanske skönaste plats, utsikten över Glumslövs backar med Öresund, Ven och Danmark i fonden finns även den avbildad på en oljemålning på pannå av Fabian Emond, bror till Martin som i konstnärsammanhang är mer välbekant.

Den som såg Antikrundan från Södertälje tidigare i år minns alldeles säkert porträttsamlingen av ”Jean Louise Pierre” även kallad Pettersson, en svart man som hoppat av från ett amerikanskt fartyg 1863 i Stockholm och som hankade sig fram som kolbärare och spannmålsbärare innan han blev modell vid konstakademien.
Nu visar det sig att en landskronaprofil haft en ”Pettersson” målad av Johan Krouthén i sin samling och som nu bjuds ut på auktionen med ett utrop på 20 000-30 000 kronor.

Auktionen äger rum lördagen den 11 maj klockan 12.00. Den första visningen är imorgon, lördag mellan klockan 13-16 och på samma tid på söndag. Därefter har man visning på onsdag, torsdag och fredag 13-18 samt på auktionsdagen från klockan 10.00.
– Jag hoppas att många Landskronabor kommer ut, såväl de med stora plånböcker som de med små. Här kommer att finnas något för alla, avslutar Pia Staël von Holstein.


VP-Globe en lampa som väcker uppmärksamhet.


Göran Lindell med dotter tar en titt på ”Pettersson”.


Auktionshusets kvalitetsauktioner lockar många besökare redan under visningarna som pågår hela veckan fram till auktionsdagen som är nästa lördag, den 11 maj.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser