Annons

Landskrona Pride – från manifestation till festival

Förra året organiserade några ungdomar en manifestation mot homofobi i Landskrona. Det blev så lyckat att man i år arrangerar en festival och har valt att kalla det Landskrona Pride. Allt sammanfaller med Vår Kulturnatt den 10 maj. Förutom ett Pride-tåg blir det massor av aktiviteter och underhållning. Ett av de stora dragplåstren är fotografen Elisabeth Ohlson Wallin som kommer till teatern och berättar om sin fotokonst.
– Det är bra på så vis att många som är ute på Kulturnatten får upp ögonen för vår sak men på sikt ska det bli en egen dag. Vi kommer att försöka få till en årlig festival, säger Sara Andersson, en av tre arrangörer som gjort ett tungt arbete.
– Jag och Sara har kunnat kombinera projektet med vår skola och det har underlättat, säger Rebecka Bruer.

Dagen börjar i Slottsparken vid Slottscaféet med invigning klockan 13.00. Därefter väntar underhållning på scenen fram till klockan 18.00 då Pride-tåget avgår med slutdestination Teaterparken en timme senare.
– Vem som helst får gå med i tåget men om man organiserar sig och är fler än fem personer så blir vi tacksamma om man hör av sig till oss. Det är polisen som vill ha en uppfattning om hur många vi blir, säger Desirée Kallenberg som är ansluten till Uppdrag Ninjas vilka är medarrangörer.
– Än så länge har ett tiotal föreningar hört av sig för att vara med.

Annons
 

Små happenings, uppträdande, föreläsningar, teater, stå-upp, workshops och pysselverkstäder blir det även på andra platser i staden. På Eriksgatan 66 talar bland annat Maria Hansson under temat ”Från ökänd rikshomofob till transaktivist” och senare på dagen kan man höra Eduardo Grytsky tala om HBT och heder.

Vid-21-tiden kommer blickarna att riktas till teatern. Inne på scenen står den omdebatterade fotografen Elisabeth Ohlson Wallin klockan 21 och 20 minuter senare uppträder reggaebandet Partiet på jubileumsscenen i teaterparken.

Pridefestivalen avslutas på stadshusets restaurang Gamla Bryggan som har Club Pride för de som är över 18 år från klockan 22.00 till timmen efter midnatt.
– Allt under hela dagen är helt gratis förutom Club Pride som kostar en femtiolapp. Vår förhoppning är att folk kommer att gå man ur huse och ta del av allt roligt som händer under dagen och kvällen. Det kommer att bli en fantastisk Pridefestival, lovar Sara Andersson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser