Annons

Landskrona genom linsen i kamerans barndom

Sedan mitten av 1800-talet då fotokonsten blev allmänt förekommande har Landskrona och dess invånare blivit fotograferade. Många av bilderna har genom åren räddats till Landskrona museum. Nu visas ett urval av dessa mycket sällan visade originalfotografier i en stor sommarutställning.
– Med tanke på att vi har över 700 000 bilder i olika format så kan man säga att vi gjort ett gott stycke arbete. Här på väggarna hänger 99 av dessa, säger Janne Jönsson, ansvarig för utställningen.
– Så värst svårt har det dock inte varit. Vi har riktat in oss på bilden som sådan och försökt hitta ett urval som ska vara intressant för Landskronaborna.

Många av motiven på bilderna som hänger i de två rummen en våning upp på museet, är kända för de flesta, andra är tagna i hem och på saker som utställarna inte vet så mycket om.
– Vi har till exempel en bild på cigarrer och en annan på ett rum med ett skrivbord och en stor bokhylla på. Är det någon som vet något om dessa bilderna eller någon annan så tar vi gärna emot information. Det är bara att kontakta någon i personalen. Det sitter nästan alltid någon i Bildbankens lokal intill utställningen, säger antikvarie Annelie Ingvarsson.

Annons
 

I utställningen visas originalfotografier, tagna kring sekelskiftet 1800–1900 av skickliga yrkesfotografer, men också av en fotokunnig allmänhet.
– I dessa bilder får vi vår första tydliga bild av staden Landskrona. I ett bildsvep av miljöer och människor lär vi känna staden på nytt. Innan dess var det målningar och de vet man aldrig om de är riktiga, säger Janne Jönsson.
– Många bilder är tagna av fotografen Emil Ragnar Borg Mesch. De deponerades på museet 1910, samma år som verksamheten startade. Borg Mesch fick i uppdrag av stadens borgmästare att dokumentera allt väsentligt i Landskrona kring år 1900.

Museets äldsta fotografier är huvudsakligen porträtt från senare delen av 1800-talet. 1900-talets första decennier är ganska väl representerade, bland annat genom glasplåtar från fotograferna Emil Carl Christersson och Anton Hagman, med tonvikt på bebyggelse.
– Den äldsta dokumenterade bilden på utställningen är från 1890. Den föreställer slaktare Hans Andersson på Östergatan där han står utanför sina lokaler med en yxa i handen, berättar Annelie Ingvarsson.

Utställningen som man valt att kalla Måla med Ljus pågår under tiden 5 maj – 22 september. Vernissagen är på söndag klockan 13–16. Invigningen äger rum klockan 14.00 och den som officiellt öppnar utställningen är Per Lindström, fotograf och adjungerad professor i fotografi vid Mittuniversitetet, Sundsvall.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser