Annons

Tre månaders torka

Vi har haft en tuff och kalla vår och igår inträdde vi i sköna maj, får vi hoppas. Precis som i april ifjol blev månaden något kyligare än normalt med sina +5.8 (normalt 6.5).
– 2011 upplevde jag den varmaste april hittills med +10.5 grader i snitt medan april 1986 var kallast med 4.4, berättar Hans Lehrecke från sin privata väderstation i Glumslöv när det åter blivit dags att avlägga en rapport om den gångna månadens väder.

Lagom till månadsskiftet mars/april kom våren men den starka nattfrosten höll sig kvar till den elfte.
– Sedan dess har jag haft det frostfritt. Den tjugofjärde blev varmast med 17.1 och vi var faktiskt varmast i Sverige den dagen. Lund var tvåa på 17 blankt, noterar Hans Lehrecke.

Annons
 

Det har åter varit en nederbördsfattig månad.
– Den enda nämnvärda nederbörden kom den tjugosjätte med 11 mm. Totalt föll det  20 mm under april. Det är en av de torraste aprilmånader jag upplevt och tiden från februari har varit ovanligt torr med totalt cirka 50 mm på 3 månader, säger väderexperten.
                    .
Valborg blev precis som ni skrivit idag, kylig och ganska blåsig, och jag tror, att jag måste gå tillbaka till 1966 eller rentav krigsvintrarna för att minnas en första maj så i avsaknad av utslaget lövverk.

Hur ligger det till med växtligheten?
– Grönskan blev givetvis starkt försenad vid starten  på grund av den ovanligt kalla marsmånaden. I fjor såg jag de första rapsblommorna den tjugoåttonde april, i år är den kanske 15 centimeter hög. Kring den tionde var många bönder beredda att så om men som tur är hade man tålamod och nu ser rapsen ut att komma bra.
Sådden har gått bra och vädret har varit gynnsamt med ingen nederbörd. Även majsen har kommit i jorden och detta nästan i normal tid. Trakten Glumslöv-Rydebäck har utvecklats till ett riktigt majsdistrikt och kan snart ta upp kampen
med raps och betor. I trädgården är lökväxter som påsk och pingstliljor samt tulpaner starkt försenade medan snödroppar och vintergäck varit punktliga som vanligt. Den första maskrosen såg jag på sydsidan av läktaren på IP den femte april. Den sviktar aldrig.

– De första grönsaksfröna hamnade  i jorden omkring den femtonde och sallad och rädisorna  tittar upp sedan en vecka.
Som vanligt är kastanjen vid Val Verde ( Dalen ) långt framme och håller på att slå ut sina blad. I staden har den på sina håll hunnit längre. Jag har aldrig upplevt, att jag inte hunnit klippa gräset i april.

Något speciellt att minnas från den gångna månaden?
Den femtonde hade Lund 19.3 och Glumslöv var som sagt varmast den tjugofjärde. Den tolfte var Haparanda varmast i Sverige med 8 grader.
Några större vädersensationer har vi inte upplevt. Våren har efter den kraftiga vintern haft ett lugnt förlopp. Vi har därför inte upplevt större översvämningar efter de stora snömängderna i Norrland och längs östkusten.  Från utlandet noteras bland annat snö i norra Spanien den tjugonionde.

Vad har då bad-och hamnmästaren att rapportera från Sundvik?
– Vintern har varit skonsam med den nya bryggan men så är den också mycket väl konstruerad . Bengt Abbe efterlyser dock badvatten och kan inte acceptera tanken på den globala uppvärmningen. Han har aldrig upplevt en så lång period med lågvatten. Badtemperaturen ligger kring 8 grader, vilket är högt efter den kalla våren men mycket sol har bidragit att höja temperaturen.

Vi står inför många trevligheter i maj. Vågar vi lita på vädret?
– Månaden ser ut att starta med bra väder och det ser ut att kunna stanna tio dagar. Om det blir varmt beror på högtrycksläget. Strax söder om oss är det garanterat värme. I Landskrona blickar man speciellt mot slutet av månaden, då jubileet skall firas med jubeldagar. Det är svårt att blicka så långt framåt men skall jag gå efter min statistik ser det lovande ut.
Jag råkar ha födelsedag vid tiden för jubileumsdagarna och har därför haft speciell koll på vädret. Jag måtte vara ett snällt barn och inte göra skäl för benämningen ”Busen från Borstahusen”, då vädret brukar vara bra vid denna tid. Hoppas det blir så i år, då det är speciellt viktigt. Dock får maj inte bli för vacker och torr, då sommaren statistiskt sett, då brukar bli dålig. Skulle maj däremot bli våt och kall får vi trösta oss med det gamla ordstävet: ”maj  våt och kall, fyller bondens lada all.” Vi får också se om nederbördsområden fortsätter med tendensen att trafikera östkusten samt Östersjön. I vinter har ju östkusten fått betydande snömängder.

– Vi rår inte på vädret men låt oss unna oss att njuta av det naturunder maj har att erbjuda och jag önskar alla Landskronabor att man skall få ett fint minne av jubileumsdagarna och att vädret ger det en extra glans, avslutar Hans Lehrecke.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser