Annons

Bidragen till föreningarna kartlagda

Fritidsförvaltningen delade under 2011 ut cirka 2,4 miljoner kronor i kontantstöd till olika föreningar. Många har även stöd i form av gratis eller rabatterad hall- och planhyra och med dessa inberäknade uppgår stödet till cirka 16,5 miljoner kronor. Det visar en kartläggning förvaltningen gjort. Mest stöd går till föreningar som har med vatten att göra.
– Det gäller såväl vanligt vatten som fruset. De som har verksamhet i ishallen samt Landskrona Simsällskap har klart mest i bidrag, säger Göran Nyström, chef på fritid- och kulturförvaltningen.

Den förening som fått mest i totalbidrag är IF Lejonet som fick 2 080 383 kronor 2011 vilket motsvarar 10 299 kronor per aktiv medlem. Näst mest fick Landskrona Simsällskap som fick 1 843 380 kronor men eftersom de har fler medlemmar blir summan 1 397 kronor per aktiv medlem.
– De klubbar som har egna anläggningar har av naturliga skäl inte lika mycket i bidrag men de har trots detta högre kostnader eftersom de då betalar själv. Vi ska se över detta och en väg är att de föreningar som inte får något stöd genom att de utnyttjar våra anläggningar kan få ökat aktivitetsstöd. Alternativet kan bli att aktivitetsstödet minskar hos de som har gratis hyra, säger Göran Nyström vidare.
Ett exempel på hur olika det slår mellan jämförbara föreningar är att Viarps Kör- och ridklubb fick 384 460 kronor (715 kronor per aktiv medlem) medan Landskrona Ridklubb fick 708 520 kronor (2 469 per aktiv medlem)

Annons
 

En allmän uppfattning tidigare har varit att tjejidrotterna får mindre pengar än de som är dominerade av killar. Så är dock inte fallet enligt undersökningen.
– Det visar att det nästan är tvärt om. Konståkningen och ridklubbarna har mycket högre bidrag per utövare än tillexempel kampsporter eller fotbollen, förklarar Göran Nyström.

Den i särklass största idrotten i Landskrona 2011 var fotbollen med cirka aktiva 2100 medlemmar. Av dessa var cirka 1500 mellan 7-20 år och var därmed berättigade till aktivitetsstöd. Den fotbollsförening som fick mest pengar och bidrag totalt var Landskrona BoIS med 973 568 kronor.
Den klart största fotbollsklubben på ungdomssidan var Wormo som hade 307 bidragsberättigade ungdomar. Flest aktiva medlemmar totalt, 482 stycken, hade Borstahusens BK.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser