Annons

Earth Day firades på gymnasiet

Ett led i Landskrona stads 600 årsfirande var att även fira Earth Day, något som uppmärksammades stort på Allvar Gullstrandgymnasiet under den gångna veckan.

Många elever hade under veckorna innan den 22 april, vilket var den dag som Earth Day inföll på i år, arbetet med Miljö och Hållbar utveckling. I elevhallen fanns en utställning om Skräpön i Stilla Havet, Överfiske, Planeten Jorden, Solceller, Binas pollinering – ekosystemtjänster, Utrotningshotade djur, Miljömärkningar, Miljösymboler i Landskrona. En grupp hade en utställning om sitt projektarbete: Vad kan en femteklassare om Miljö?
– Vi hade bjudit in externa föreläsare som höll föredrag. Ros-Mari Olsson berättade om Fairtrade, Per Tunestål höll föredrag om Energi, Clara Mansfield från  SYSAV berättade om sopsortering och Rainer Weich från Miljöförvaltingen berättade om hur Landskrona arbetar mot Hållbar Utveckling, berättar Karin Warlin, miljölärare på skolan.

Annons
 

Tävlingen bästa klimatsångtext avgjordes. Vinnaren Kristian Lundberg framförde också sitt vinnande bidrag tillsammans med andra elever från Estetprogrammet.
– Dessutom höll elever från Estet college och Teknikcollege en konsert med miljölåtar.

Oavsett ämne och kurs så var det fullt fokus på Jorden. På lektioner i italienska fick elever i de högre kurserna undervisa de i de lägre. De hade läst  artiklar på italienska och dessa handlade om klimatsmarta projekt i världen. Teknikelever jämförde papperstidningar och digitala tidningars klimatpåverkan. Elever på språkintroduktionen lärde sig om återvinning och om allemansrätten. På lektioner i samhällskunskap tog man upp globaliseringens miljöeffekter och så fortsatte de genom alla de olika programmen.

Personalen tog också tillfället i akt att överraska eleverna med en flashmob och till tonerna av musikalen Hair sjöng de : God Morgon Earth Day, vi firar vår jord.
– Det blev nästan som Birthday, säger Karin Warlin med ett brett leende.

Andra programpunkter under dagen var:
Fredrik Axwik från Folkuniversitetet som är medaktör i Koloniprojektet höll föredrag om detta på Selma Lagerlöfsgymnasiet.

Elever från bland annat Seminarieskolan och på förskolor hade skräpplockardag under Earth Day.

Skolbespisningar i staden serverade ekologisk och närodlad mat.

Miljöfrågorna kommer att fortsätta vara i fokus även fortsättningsvis under året. Karin Warlin har koll och berättar:
 Miljöförvaltningen uppmanade alla att skicka in miljöbidrag till det som kallas 600 Acts of Green, dessa kan skickas in fram till siste november. Detta är en del av det  världsomspännande 2 billion Acts of Green , som Earth Day Network, den internationella Earth Dayorganisationen som inkluderar 180 länder, just nu genomför.

– Förhoppningsvis blir det nu alltfler städer som väljer att följa Landskronas exempel och nästa år delta och fira Earth Day, avslutar Karin Warlin.


Från höger: 1:a pris i klimatsångtävlingen: Kristian Lundberg, 2:a pristagaren: Aurora Smajli och tredjepristagaren Erza Grainca.


Här syns utställningen Miljösymboler i Landskrona. Värmeverkets skorsten CO2 (k)not.


Elever förbereder planschutställning om Fukushima-katastrofen.


Elever med utställning om oljekatastrofer.


Elev med utställning om binas pollinering – en viktig ekosytemtjänst.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser