Annons

Storslagen saga om havet

Förra årets succéuppsättning av Peter Pan gav mersmak.  Imorgon är det premiär för en ny jätteuppsättning av Kulturskolan. Årets pjäs heter Sagan om Havet och spelas på Landskrona teater. Den är skriven av Gösta Kjellin som använt Odyssén som en bakgrund för berättelsen.

Frågan är om man kan lyckas ”toppa” fjolårets spektakulära uppsättning med inhyrd flygrigg från Norge som faktiskt fick skådespelarna att flyga, och med tekniska finesser som en filmprojicerad flyende skugga?
– Genom ett generöst tillskottet från jubileumskommittén har vi fått möjlighet att lägga mer tid på ljussättning och ljud och på så sätt göra en extra storslagen upplevelse för Landskronapubliken, menar kulturskolechef Björn Larsson som både regisserar föreställningen och komponerat ny originalmusik.
 
Noterbart är att i manuset är inte Odysseus borta i tjugo år som i originalet  där han först krigar i tio år, och sedan åker på irrfärder i tio år.
– Nej, i Sagan om Havet är han bara borta i tio år, eftersom den centrala tanken i pjäsen förutsätter att sonen Telemakos skall vara ett barn när Odysseus återvänder, förklarar Björn Larsson.
 
Stor och ambitiös uppsättning
Sammanlagt har ett 50-tal skådespelare, dansare och musikanter arbetat sen i november med att få repliker och scenografi på plats. Lägg därtill ett drygt tiotal personer som arbetar med just scenografi, kostym och rekvisita så lär publiken få uppleva en storslagen  600-årsjubileumsföreställning som handlar om längtan och strävan efter kärlek.
 
Vad passar väl bättre än att under hamnstaden Landskronas 600-års jubileum spela en pjäs om havet. Ett naturelement som haft en central roll i stadens historia och liv, säger kulturskolans producent Peter Cemjack.
 
I pjäsen är havet en paradox som både föder längtan och misströstan.
 
Björn Larsson upptäckte pjäsen när han själv spelade den i en uppsättning med den fria teatergruppen ”Kulturgruppen Spegeln” i slutet av åttiotalet.
Då var min uppgift i första hand att skriva musiken, men jag gestaltade också flera av rollerna i pjäsen, berättar han.

Annons
 

Redan då kände han att han ville göra en annan slags uppsättning av berättelsen. Gösta Kjellins originalmanus är nämligen skrivet för sju personer som går ut och in i olika roller. Men nu blir det en annan slags uppsättning av pjäsen, med många medverkande där alla roller besättas av ”egna” skådespelare. Eftersom Kulturskolan fått nya mål som inte innehåller några åldersgränser så spelas flera vuxna av Kulturskolans nya vuxenelever.
– Det ger  en helt annan dynamik åt föreställningen, anser Peter Cemjack.
 
De medverkande i den stora ensemblen kommer från Kulturskolans alla verksamhetsformer; från Kulturum, estetklasserna och från gymnasiets estetiska program.
 
Originalmusik
Björn Larsson som innan sin tid som chef för Kulturskolan i Landskrona var yrkesverksam tonsättare har skrivit ny originalmusik till uppsättningen.
– Vi vill använda musiken som ett berättarelement som förstärker skeendet. Inte bara som musikalisk utfyllnad, förklarar han.
 
Musik, teater och dans berättar således den rörande historien om pojken Teleemakos som längtar efter sin pappa Odyssevs som är ute på haven och aldrig verkar komma hem. Där ute kämpar han tillsammans med sina mannar mot stormar, Havsvidunder, Cykloper och Sirener och för att hitta vägen hem. Även Telemakos mamma, Penelope längtar efter sin man. Och Odyssevs längtar hem till sin familj.
 
Telemakos spelas av Albert Ivarsson, Penelope av Maja Wiebelt och Odyssevs av Martin Skagh.

För scenografin står Aslög Hildebrandt som också fungerat som biträdande regissör.
 
Pjäsen spelas vid följande tillfälle:
Lördagen 27/4 kl 18.00
Söndagen 28/4 kl 15.00
Måndagen 29/4 kl 19.00
Torsdagen 2/5 KL 19.00
Lördagen 4/5 kl 15.00
Söndagen 5/5 kl 15.00

Biljettebeställning på telefon 0418-47 45 40


Det finns mycket talang i den femtio man starka ensemblen.
Foto: Mohammed Taha Hassan

.
Foto: Mohammed Taha Hassan

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser