Annons

Svart på Vitt stipendium till Umeå

Nära nog 400 personer sökte sig till Landskrona konsthall på lördagen för att få en första titt på Svart på Vitt. Landskrona konstförening fyller 80 år och visar för 15:e gången sin jurybedömda teckningstriennal, öppen för hela Sverige. Många långväga gäster fanns bland besökarna.
– Jag deltog faktiskt redan 1995 och när jag upptäckte att utställningen fortfarande finns bestämde jag mig för att söka igen och blev till min glädje antagen igen, berättar Olle Medin från Kumla som tagit med hustrun på en tur ner till Skåne.
– Vi tog in på hotell för att kunna vara med på vernissagen samt på konstföreningens 80-årsfest på kvällen, berättar han och ångrar inte en sekund att han rest de dryga 90 milen tur och retur.
– Det är en fantastisk utställning som man satt ihop. Det är riktigt kul att konstföreningen tar tillvara på teckningen som konstform på detta viss. Dessutom är här ju så otroligt vackert, säger han och syftar på såväl konsthall som Landskrona rent generellt.

Årets stipendiat
En som dock inte hade möjlighet att ta sig till Landskrona var 32-åriga konstnären Elisabeth Widmark från Holmsund. Men hon var riktigt glad ändå lät hon meddela, inte minst då hon av Landskrona konstförening utsetts till årets stipendiat i Svart på Vitt och erhöll ett diplom samt 10 000 kronor.
Den koncist pricksäkra motiveringen lät:
Hennes bilder är skickligt gestaltade – förtätade ögonblick.”

Annons
 

Så få ordig var inte 2010-års stipendiat Berit Fradera som passade på att lovorda såväl arrangör som den nya stipendiaten.
– Teckningen är bildkonstens centrallyrik, ofta lite styvmoderligt behandlad. Landskronas konstförening håller dock fanan högt med en kvalitetsutställning av endast teckningar, Svart på Vitt, vart tredje år. Jag tror, det är den enda teckningsutställningen i hela landet, som fortfarande återkommer regelbundet, sedan Unga Tecknare på Nationalmuseum lades ned för många år sedan, sa hon och bettraktade de två inskickade verken från årets stipendiat.
– Jag känner mig hedrad över att få överräcka budkaveln till Elisabeth Widmark, en värdig pristagare från norr, Holmsund utanför Umeå, vilket visar vilket intresse denna unika utställning har över hela landet. Jag gratulerar denna fina tecknare som med en nästan surrealistisk och samtidigt realistisk blyertsteknik stilla och ömsint berättar om utsatthet och ensamhet.

Som vi tidigare berättat omfattar årets upplaga av Svart på Vitt 177 verk av 73 konstnärer. Redan ikväll klockan 18.30 håller Landskrona konstförening i en visning av utställningen i konsthallen. Allmänheten hälsas välkomna.


Nyfikenheten på stipendiaten Elisabeth Widmarks verk var av förklarliga skäl stor.
Vill du se mer av hennes teckningar rekommenderas ett besök på http://elisabethwidmark.wordpress.com/

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser