Annons

Susanne Öström ny kommundirektör

På tisdagsförmiddagen tog en enig kommunstyrelse beslutet att ge Susanne Öström jobbet som ny stadsdirektör och att det inte är vilken stad som helst som hon flyttar till , vet hon.
– Men så är jag inte vem som helst heller, sade hon med ett leende på presskonferensen som hölls direkt efter KS-mötet. Den 13 maj tillträder hon tjänsten.

Idag höll kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde och den viktigaste punkten på dagordningen var att tillsätta Susanne Öström som ny stadsdirektör.  Idag har hon motsvarande tjänst i Alingsås, en tjänst hon haft i tre år.
– Jag har haft en trevlig resa med Alingsås. Det har varit väldigt stimulerande men från och med den 13 maj så är jag hemma i Landskrona igen. Det är en ära att få vara här, säger hon och berättar att hon varit aktuell för jobbet tidigare.
– Jag fick en förfrågan redan i somras och jag ska erkänna att jag kände en viss besvikelse när jag fick reda på att jobbet gått till Christer Pålsson. Jag och min man beslutade då att bli kvar i Alingsås och vi köpte ett hus där så sent som i december. Men sedan ringde Torkild Strandberg mej tidigt i våras och ville ha en förutsättningslös diskussion och nu är jag här.

Annons
 

Vad händer härnäst?
– Jag flyttar till Landskrona veckan innan jag börjar. Jag har en tvåa på Strandvägen som jag ärvt av min far som gick bort för några månader sedan. Sen har min man ett företag i Kristinehamn men han är 65 så vi får se hur länge han fortsätter där. Men klart är att han ser fram emot att komma ner för att ge sig ut på sundet för att fiska torsk.

I Alingsås var Susanne Öström med om att genomföra ett omstrukturerings- och förändringsarbete, bland annat med ökat fokus på höjd kvalitet och bemötande. Hon bedrev ett stort utvecklingsarbete och implementerade en ny styrmodell för ökad kvalitet och fokus på ledarutveckling och samverkan. Även näringslivsfrågor har hon satt i fokus med ett antal satsningar i kommunens egen organisation. Fler likheter med Landskrona är att det i Allingsås gjorts stora infrastruktursatsningar på nya bostadsområden.
– En annan positiv likhet är att både Alingsås och Landskrona ligger i en tillväxtregion, säger hon och fortsätter .
Sedan har alla kommuner sina problem och jag har talat med såväl Torkild Strandberg (FP) och Niklas Karlsson (S) och därefter tagit ställning till att tacka ja till jobbet, säger hon och berättar om utmaningar i jobbet.
Den främsta utmaningen i första skedet är att sätta sig in i allt som ska göras. Jag måste direkt börja jobba med de bekymmer som finns. Det har varit bland annat varit ganska rörigt på chefssidan och det behövs ett stabilt ledarskap för att få bukt med problemen i staden. Men det gäller att ha en öppen dialog och att alla drar åt samma håll. Det betyder att både vi tjänstemän och politikerna måste kavla upp ärmarna.

Susanne Öström är född och uppväxt i Landskrona.
– Jag har bott såväl i Sandvången som på Östervång som på Löpargatan. Jag gick på GA-skolan och efter gymnasiet jobbade jag som undersköterska på akuten på lasarettet i Landskrona. Efter ett flertal jobb inom vården i regionen har jag flyttat runt och har bott 20 år i Dalarna, där jag bland annat jobbade som socialchef i Ludvika i 13 år. Dessutom har hag bott och arbetat tio år i Värmland och tre år i Blekinge. Men närmast kommer jag alltså från Alingsås i Västergötland.

Har du haft några politiska uppdrag?
– Nej aldrig. Det skulle inte gå.

Socialdemokraten och KS-ledamoten Alinda Zimmander skriver idag på Facebook ” Ska börja dagen med extra KS. Tunga ärenden i en av Folkpartiet vanstyrd kommun.”  Hur ser du på att arbeta under en kommunstyrelse som är så polariserad?
– Det blir tufft. Jag har varit i kommuner tidigare som varit röriga men det här blir nytt för mig. Men jag tror att jag är bra på att för det mesta kitta ihop politiker, säger hon och fortsätter att beskriva sig som chef.
– Jag är erfaren och har varit chef i många olika politiska styren. Dessutom har jag lätt till skratt.

Är du inte rädd för att jobbet ska bli kortvarigt med tanke på omsättningen av kommunchefer i Landskrona?
– Nejdå. Jag har skrivit på ett kontrakt som gäller tills jag fyller 63 och fungerar det bra så skriver vi ett längre avtal innan det löper ut. Jag har flyttat hem till Landskrona för att stanna.

På presskonferensen talas det bland annat om att den tidigare stadsdirektören skulle ha fått i uppdrag att sparka chefer efter en lista som bland annat stadsbyggnadsnämndens ordförande Börje Andersson sammankopplats med.
– Att sparka några chefer är inte aktuellt och vad gäller Börje Andersson så har jag talat med honom. Han brinner för Landskrona och de uppdrag han är satt att sköta. Sedan känner jag till den diskussion som varit men om den tänker jag bilda mig en egen uppfattning.

De senaste åren har kommunen genomgått ett antal omorganiseringar. Ligger den som finns idag fast?
– Det är inget som jag kan svarar på nu. Vi får se längre fram om det behövs några förändringar.

Näringslivsfrågor sägs vara prioriterade i Landskrona trots avsaknaden av näringslivsdirektör under flera år. Du har jobbat aktivt med näringslivsfrågor i Alingsås. Vad kan du tillföra här?
– Det vet jag inte riktigt idag. Men en stad behöver ett starkt näringsliv precis som ett starkt näringsliv är i behov av en stark kommun och det är något som jag ska jobba för.

Hur ser du på det segregerade boendet i Landskrona?
– Jag tycker att det är bra att kommunen nu sett till att göra något åt problemet genom att bilda ett stadsutvecklingsbolag och jag ser fram emot att jobba med dom. Men om jag kommer att sitta i dess styrelse eller ej vet jag inte.

Vad tycker du saknas i Landskrona?
– Vi har en stad med otrygghet och hög arbetslöshet och vad jag saknar är lugn och ro i debatten. Landskrona är en stad med spännande boende och läge. Vi har framtiden för oss. Se bara på DSV, ett fantastiskt bygge.

Tidigare i våras utsågs Susanne Öström till Välfärdens 46:e viktigaste kvinna av Dagens samhälle. På femte plats på samma lista återfinns Landskronabon Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.
– Först undrade jag lite skeptiskt över vad det var för något. Men när jag fick reda på att det var en granskning av 500 kvinnor som påverkar välfärden och att jag har en så viktig funktion så känner jag mig lite stolt.

I början av maj flyttar allts Susanne Öström till Landskrona och samtidigt slutar hon sin tjänst i Alingsås. Där är man ledsen över att ha blivit av med Susanne Öström
Det är naturligtvis en förlust för oss att mista en så kompetent medarbetare som Susanne Öström, men samtidigt glädjande att chefer i vår kommun är attraktiva och efterfrågade på arbetsmarknaden, säger Daniel Filipsson (M), kommunalråd i Alingsås kommun till kommunens hemsida.


Susanne Öström visade under dagens presskonferens att hon har nära till skrattet.


– Jag har kommit hem, säger Susanne Öström född och uppväxt i Landskrona. Redan som 23-åring hade sin första chefstjänst då inom vården i Landskrona och nu 35 år senare kommer hon tillbaka som direktör för hela kommun.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser