Annons

Landskrona mittenplacerad när företagsklimat rankas           

Landskrona nådde en exakt mittplacering när Svenskt Näringsliv idag presenterade sin årliga ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner.

2013 års ranking av företagsklimatet visar att kommunerna i Skåne tappar placeringar för tredje året i rad. Nära två tredjedelar eller 19 av de 33 kommunerna backar.

Annons
 

Glädjande då ur ett lokalt perspektiv att Landskrona klättrar 32 placeringar.
Staden har dock åkt jojo i rankingen de senaste åren. 2007 var det illa då låg kommunen på en 257:e plats, 2009 hade staden klättrat till den övre halvan och återfanns på plats 106. Varje år sedan dess har det sedan gått upp eller ner. Fjolårets 177 plats är därmed i år utbytt mot en 145:e plats. Nu återstår och se om Landskrona till nästa år kan bryta trenden och åter ta sig upp på den övre halvan.
– Det är alltid skönt när man får kvitto på att det går på rätt håll, säger kommunstyrelseordförande Torkild Strandberg (FP) men lägger samtidigt in en brasklapp.
– Alla sådana här undersökningar får man ta med en nypa salt. Jag förmodar exempelvis att undersökningen bara är gjord bland medlemsföretag.

– Utmärkande för de kommuner som ligger i toppen och de som klättrar är att de har ett politiskt ledarskap som tar företagens frågor på allvar och en kommunledning som engagerar sig i förbättringen av företagsklimatet. De har som regel också en organisation som arbetar strategiskt och målmedvetet samt som lyssnar på företagarna, säger Rolf Elmér, regionchef, Svenskt Näringsliv Skåne.

Undersökningen bygger på enkäter som skickats ut till företagen och mäter en rad parametrar, alltifrån infrastruktur till service och attityder. Mest har Landskrona klättrat när det gäller tillämpning av lagar och regler, kommunala tjänstemäns attityder till företagande samt service till företag. Landskrona får höga betyg för vägnät, tåg och flyg samt tele- och IT-nät där staden ligger på en femteplats i hela riket.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser