Annons

Historisk Landskronatjej på tyngsta posten

För första gången någonsin valdes i helgen en tjej till ordförande för Svenska Tyngdlyftningsförbundet. 43-åriga Eva Helgesson från Landskrona är ny innehavare av det hedersamma uppdraget.

Det historiska valet skede dock inte utan dramatik. Valberedningens förslag till ordförande, omval på Jonny Kärkkäinen, stötte på patrull. När ett par ombud förslog Eva Helgesson, som kandidat till ordförandeposten valde Jonny Kärkkäinen att kliva av kandideringen till ordförandeposten. Eva Helgesson valdes med acklamation och blev därmed Tyngdlyftningsförbundets första kvinnliga ordförande någonsin.

Annons
 

– Eva är sekreterare i Landskrona Atletklubb sedan 19 år tillbaka, säger maken tillika klubbens ordförande Patrik Helgesson.

Eva Helgesson är dock ett bekant ansikte i förbundet, inte mist sedan hon suttit i dess styrelse sedan 2010. Hon har dessutom varit verksam i Skåne-Hallands distriktsstyrelse på olika poster.

Tjejerna är uppenbart på stark frammarsch i den annars så mansdominerade sporten.
– Så är det. Tjejerna är de som ökar inom Svensk lyftning vad gäller tävlande. De har också bäst resultat internationellt. Förra veckan hade vi tre åttondeplaceringar på EM. Där var inga killar anmälda från Sverige, berättar Patrik Helgesson.

Det är förmågan att leda den lokala klubben som gett gehör ända upp på förbundsnivå och i september är det åter dags för Landskrona AK att stå värd för ett mästerskap, denna gången arrangerar man  JSM. Innan dess har klubben ett annat stort åtagande. Under Sommarens SM-vecka i Halmstad, första vecka i juli, kommer Landskrona att dra sitt strå till stacken.
Vi hjälper till under måndagen och tisdagen när det är det tyngdlyftning på programmet. Vår  projektledare är Eva, säger maken med en stolt leende på läpparna.
Noterbart i det sammanhanget är att årets upplaga av SM-veckan kommer att bli den största hittills med nu 30 idrotter klara.

Eva Helgesson är faktiskt inte den första från klubben som svingat ordförandeklubban i förbundet.
– Vi har en ny medlem i år.  Benny Johansson, och han var under många år ordförande i Svenska tyngdlyftningsförbundet, avslutar Patrik Helgesson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser