Annons

Misstänkt likkista i vallgraven

Dimman svepte in från sundet. Duggregnet låg tätt runt Citadellet. De som promenerade gick ihopkurade längst grusgångarna runt slottet. Plötsligt rullar en polisbil in på området och minuterna senare kommer bilar från Räddningstjänsten i Helsingborg och Landskrona.

Någon typ av larm har gått. Landskrona Direkt känner genast igen Maria Nordh på Statens Fastighetsverk.
– Det ligger ett föremål i vallgraven och efter att ha konsulterat en begravningsentrepenör så kan det röra sig om en likkista från 1930-talet. Vi vet dock inget med säkerhet och därför har vi nu fått hit Räddningstjänsten som ska dyka ner och hjälpa oss att bärga, vad det nu är för något, sa Maria Nordh.

Annons
 

I samband med att nya fönster sätts in i fångtornet så ska upptäckten gjorts. Landskrona Direkt hänger på och klättrar med upp i byggmadsställningen för att få en överblick.
– Där mellan livbojen och strålkastaren ligger kistan, säger en av brandmännen och pekar på en punkt en bit ut från grässlänten på slottssidan.

– Det är lite märkligt eftersom vallgraven tömdes 1972. Men vi har haft stora problem med vattenståndet de senaste åren och det kanske kan ha gjort att sådant som legat under bottensedimentet tidigare kan ha rörts upp, säger Maria Nordh i spänd förväntan innan dykarna kan ge besked på vad som döljer sig under ytan.

Efter en del förberedelser tog sig dykaren Per Gyll från Gåsebäcks brandstation i Helsingborg ner i vattnet och simmade bort mot fyndplatsen. Efter någon minuts spänd väntan kom så beskedet. Det var ingen kista, varken ny eller gammal. Det var en låg parkbänk av en modell som brukar finnas på daghem. Den spända och nervösa stämningen förbyttes snabbt till munterhet.
– Jaha, det var ju ett antiklimax, sa Maria Nordh sekunder efter att det blivit bekräftat att det rörde sig om en bänk.

På frågan om hon är glad eller ledsen över upptäckten svarar hon både och.
– I min fantasi så såg jag en skattkista som gjorde att Citadellet skulle bli en plats som bar sig själv. Och andra sidan är jag glad att det inte var något obehagligt som låg där. Nu var det en dagisbänk och så är det med den saken, sa hon och skrattade.


Dykare gör sig redo att gå ner och undersöka vad som finns på botten av vallgraven.


Stor noggrannhet och spänning låg i luften.


Antiklimax.


Arkeolog Per Sarnäs kunde andas ut det blev inget kvällsarbete att bevara en gammal kista från fångtiden.


Frågan är nu hur och när dagisbänken hamnat i vallgraven.


Per Gyll hade en annorlunda dag på jobbet..


Plötsligt kom kollegan upp till ytan med ett klotrunt föremål.
– Det är en mina! Låt den ligga kvar!, hördes någon ur folksamlingen ropa. Det visade sig dock vara en lampkupa.


Maria Nordh kunde inget annat än att skratta åt hela historien samtidigt som hon visar upp några av fiskedragen och musslorna som satt fast på bänken.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser