Annons

Världspremiär uppåt väggarna

Något obemärkt var det i förra veckan världspremiär för Possibilities in Free Fall av Claudine Ulrich från konstnärskollektiv Sardine Sauvage på Landskrona Teater.

Landskrona Direkt besökte tillsammans med klass 7A och 7B från Västervångskolan en föreställning och istället för att ta plats i salongens sköna fåtöljer hänvisades vi upp på scen där enkla stolar ställts upp. Vad som sedan utspelades är inte alldeles enkelt att beskriva.
På en specialtillverkad  klättervägg bjöds det på en luftburen vertikal dansföreställning där två dansande ”insekter” i en flirt med tyngdkraften och varandra, dansades till den flippigt specialkomponerade musiken och där enkla ljus- och rökeffekter bidrog till att utforska det omöjliga.

Annons
 

– Är det möjligt?, är ledordet som gestaltas både fysisk på scenen-i-luften och genom aktörernas kamp för att utforska möjlighetens gränser. Scenen reser sig vertikalt, åtta meter hög, framför ögonen på publiken. Nyfikenheten är det som driver aktörerna att hitta svar på deras frågor.
– Jag letade efter ett budskap men måste erkänna att jag inte fattade något, säger Elin Borgström i 7A som själv sysslat en hel del med dans.

Nu kan målgruppen varit något malplacerad men även Landskrona Direkt var konfunderad.
– Possibilities in Free Fall leker med begreppet möjlig/omöjlig med fokus på det positiva och roliga med möjligheter. ”En möjlighet” är inte nödvändigtvis något vi kan tänka oss i nuet, utan det som öppnar sig för oss när vi beger oss på omöjlighetens väg och handlar, skriver vertikaldansarna i ett pressmeddelande.

Klarare då att de båda dansarna gör en fysisk prestation utöver det vanliga när det diagonalt, vertikalt och horisontalt klänger upp och ner på väggen under en timme (!) och skolklasserna sitter som ljus och beskådar spektaklet.

Dansarna träffas, nosar, slingrar sig och separeras, fastnar, utforskar och faller. Alltid med möjligheten som överraskning och en blå boll som födds. 
För betraktaren öppnar sig ett kalejdoskop av poetiska, absurda, roliga och häpnadsväckande bilder, läser vi i pressmeddelandet.
– Asså, vad var detta och vad var meningen? Varför cyklade jag hela vägen ner till stan?, undrade Sebastian Bondesson i 7B, som trots allt med stor koncentration följt föreställningen från platsen bredvid oss. 

Frågorna får bollas vidare till koreograf Claudine Ulrich.
– Jag fascineras av det som till en början kan verka omöjligt. Ofta ses det som ett oöverstigligt hinder och man låter bli att pröva. Men kastar man sig trots detta ut mot det omöjliga uppnår man ofta en hel del på vägen, svarar hon.

Föreställningen har man repeterat i två perioder under hösten 2012 och mars/april 2013 som residence på Landskrona Teater som även är medproducent till föreställningen.
Planering, materialtester och kostymdesign har dock pågått kontinuerligt under lång tid både i Schweiz och i Sverige.

Vi har testat material och väggens konstruktion parallellt med skapandet av material till föreställningen. Att spela en dansföreställning vertikalt innebär massor av utmaningar på alla områden och jag är mycket tacksam för all hjälp som jag har fått av alla involverade i produktionen, säger Claudine Ulrich.

Föreställningen ges nästa gång den 26 april i St. Johanneskirche i Luzern, Schweiz.


Sjuorna från Västervångskolan smått konfunderade över vad de gör på scen och vad det är man beskådar.


Claudine Ulrich med den blå kulan producerade sin första klätterdansföreställning 2006. Claudine tippar gärna golvet 90 grader och leker med den surrealistiska situation som uppstår i detta. Hon är uppvuxen i Schweiz, där hon tävlade för det Schweiziska landslaget i rytmisk gymnastik. Sedan dess har Claudine arbetat i många olika sammanhang, som dansare, koreograf, repetitör och pedagog.


Den specialbyggda dansväggen.


Tankarna som flödar när någon först planterar blommor på en klättervägg och sedan med ett hopprep ståendes på väggen hoppar bort dessa.


– Är det ridån? Eller bus under täcket? Eller bara något omöjligt…

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser