Annons

Nya kolonier och en bro växer fram

Landskrona beskrivs ofta som en av landets främsta kolonistäder och från och med jubeldagen den 25 maj och fyra månader framöver finns det ytterligare skäl för koloni- och trädgårdsfantaster att avlägga en visit på Citadellområdet.

Utställningen c/o Kolonin är en av jubileumsårets största satsningar med en budget på cirka två miljoner kronor. Inne i bastion Carolus färdigställs just nu nio moderna kolonistugor i trä, ritade av blivande arkitekter vid Lunds tekniska högskola.
– Lägg därtill att två stugor placeras i anslutning till den nya gång- och cykelbron över Vallgraven, säger Christin Nielsen, projektledare för c/o Kolonin som alltså kan räkna in elva nya stugor om än i kvadratmeter mindre än befintliga stugor på Citadellets koloniområde.

Annons
 

Stugorna byggs av diverse lokala entreprenörer och kommer att bjuda på inredning och inspiration såväl inomhus som  utomhus.

Stugorna kommer att omges av spännande trädgårdsinstallationer. Den långa vintern gör att vi är lite sena men det är så det är att vara kolonist, säger Christin Nielsen som inte är orolig, utan är övertygad om att det ska prunka bra i trädgårdarna framåt sommaren.
– Växtligheten kommer att skifta ordentligt under utställningsperioden.

En liten putsad stuga med mycket återbruk kommer att bryta av mot trähusen. Huset är för övrigt designat av Ernst Kirchsteiger.
–  Kring detta bygger vi en trädgård för barnen , som alltså får sin naturliga plats i utställningen. Vi kommer även att samarbete med slöjdare och det kommer bli många aktiviteter på det temat, också.  

Avslutningsvis är då frågan vad som kommer att ske med de olika miniatyrkolonierna.
– Det vet vi inte riktigt idag. Det är upp till varje byggare, avslutar Christin Nielsen.

Varje dag klockan 15 under utställningsperioden kommer det att erbjudas guidade visningar och under juli-augusti kommer torsdagarna bjuda på kvällsöppet till klockan 20.


Som vi tidigare berättat kommer Statens fastighetsverk att anlägga en ny bro över vallgraven. På platsen, alldeles intill jubileumskolonin från 1913 kommer två nya stugor att resas. På bilden förbereder man för detta.


Förhoppningsvis kommer våren snart. Det var snorkallt nere vi utställningsplatsen idag, bara precis över nollan och med en obehaglig vind.


Den första bropelaren lyftes på plats idag till den nya bron. Rakt genom den tunna isen som forfarande ligger på vallgraven – den 10 april !

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser