Annons

Krig och försvenskning

Det blir mycket krig och elände den närmaste tiden, i alla fall ur ett historiskt perspektiv. På torsdag klockan 18.30 kommer Bo Knarrström, Sveriges ledande slagfältsarkeolog, till Landskrona museum och håller ett föredrag under rubriken ”Dödens arkeologi – slagen vid Landskrona och skånska kriget”.
– Med hjälp av de fynd som har hittats vid platsen för slaget vid Landskrona 1677 berättar Bo Knarrström om den bild man fått av hur det gick till när två stora arméer drabbade samman. Han berättar även om det mindre kända slaget vid Örja 1678, som upptäcktes vid utgrävningar 2010, säger Åsa Karlsson, antikvarie på Landskrona museum.

Vill man få en ännu bättre känsla av slaget kan man på söndag klockan 14.00 gå på guidad tur till platsen för Slaget vid Landskrona, under ledning av Mats Blomqvist.
– Detta är ett av Sveriges få bevarade slagfält från stormaktstiden, säger Åsa Karlsson och informerar om att man måste föranmäla sig till Turistbyrån på telefon 0418- 473000. De som inte har möjlighet att gå med på turen den 14 april får en ny chans den 1 september.

Annons
 

Temat Sverige och Danmark tas även upp på nästa torsdags föredrag på museet. Den 18 april klockan 18.30 kommer historikern Hanne Sanders från Centrum för Danmarksstudier vid Lunds universitet till museet och berättar om försvenskningen av Skåne.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser