Annons

Kunskap ska byggas av musikglädje

Rädda Barnens Musikprojekt som startade i Landskrona i höstas invigdes officiellt på torsdagen. Efter ett tal av utbildningsförvaltningens chef Tomas Johansson klippte Malmöprofilen Dialy Mory Diabaté, eller Dallas som han kallas, och Mikael Sandgren, regionchef för Rädda Barnen Syd, bandet inför press, lärare, elever och anhöriga.

Skolan är till för ungdomar mellan 13-19 år som inte har tillräckligt betyg från grundskolan.
– Vår målgrupp är elever som är skoltrötta. De kanske har någon diagnos eller har varit med om något traumatiskt, i visa fall kan de inte heller tala så bra svenska. Här tvingas dom att lära sig och det går fort, säger enhetschefen Mikael Svennerbrandt.
– Det är dock viktigt att poängtera att detta inte är ett projekt utan en permanent verksamhet som är väl beprövad, säger han och förklarar.
– Verksamheten har funnits och varit framgångsrik i Malmö i 19 år men nu har vi flyttat den hit till Landskrona och vi ligger idag under den kommunala skolverksamheten.

Annons
 

På skolan går i dagsläget sex elever och en av dessa är Alexander Olsson som började i november.
– Jag har aldrig trivts så bra som jag gör nu. Det är en märklig känsla men jag tycker att det är kul att gå i skolan, säger han och skrattar samtidigt som han och hans klasskamrat Johan Söderström spelar ett stycke musik som de spelat in på en dator.
– Det är jättekul. Jag är mest inne på R&B och hiphop medan Alex är en metall-kille. Då blir det såhär. Vi har gjort fyra olika låtar sedan igår och ingen låter likadan som den andra, förklarar Johan Söderström.
Att skolan är nyttig intygar Alexander Olssons mamma och mormor som är med på invigningen.
Alex har haft ett helvete i många år i skolan men idag är det helt annorlunda. Han har aldrig mått så bra som han gör idag. Han blev till och med sur när det var lov och han inte kunde gå till skolan, säger mamma Camilla Olsson och mormor Eva Törnberg-Ek berättar också varmt om enheten.
– På skolan ser de till elevernas speciella behov. Jag önskar att fler elever kunde få samma möjligheter, säger hon.
– När jag hör hur väl personalen tar hand om eleverna samtidigt som jag ser och hör vad Alexander och hans kamrater säger så har jag svårt att hålla tårarna tillbaka. Mitt barnbarn har fått ett nytt liv.

De som tror att utbildningen bara är en musikverkstad tror fel.
– De läser svenska, engelska, matte och samhällskunskap med mera,  precis som andra elever. Det sker på förmiddagarna, måndagar till onsdagar. Sedan är det musik som gäller. VI börjar dock varje dag med att titta på nyheterna och sedan diskuterar vi vad vi sett. Det är en viktig del av utbildningen, säger utbildningsansvarige Carlalberto Bettini.
Med på invigningen var gitarristen och kompositören Georg ”Jojje” Wadenius.
– Det är ett fantastiskt projekt. Jag skulle vilja gratulera Landskrona som tagit steget att köra igång med Rädda Barnens Musikprojekt. Landskrona borde få agera som ett föredöme för andra kommuner som väljer att satsa extra på utsatta ungdomar, säger han och förtydligar.
– Musikprojektets arbetssätt borde utvärderas systematiskt för att sedan kunna spridas för att gynna ungdomar och samhället i stort.

En som kan intyga att utbildningen är bra är Loulou Lamotte som bland annat slutat nia i Idol och somdeltog i Melodifestivalen tillsammans med Behrang Miri så sent som i år.
– Jag gick på Rädda Barnens Musikprojekt i Malmö för många år sedan och den fick mig till att satsa på musiken. Jag fick en chans att plugga och utvecklas i min egen takt och nu står jag här, säger hon till Landskrona Direkt och avslöjar en liten nyhet.
– Jag är med på Ken Rings nya album som släpps imorgon.

De sex eleverna kommer att bli tio till nästa termin men hur framtiden sedan ser ut vet inte Mikael Svennerbrandt.
– Lokalerna vi sitter i idag räcker bara till tio elever. Men min personliga dröm är att kunna utveckla utbildningen så att fler kan ta del av den men då får det ske i andra lokaler. Hur det blir med den saken står skrivet i stjärnorna, avslutar enhetschefen.


Alexander Olsson och Johan Söderström hade på kort tid fått till en funky-slinga.


Efter Tomas Johanssons invigningstal följde stipendieutdelning till en före detta elev som musikprojektet haft stor betydelse för. Jessica Hansson, ursprungligen från Ekeby, fick motta ett stipendium på 5000 kronor från Mikael Svennerbrandt.


Georg ”Jojje” Wadenius och Dialy Mory Diabaté i samspråk samtidigt som lärarna Kristofer Svensson och Carlalberto Bettini passar på att få i sig lite lunch.


Mitt i invigningen fanns också dokumentärfilmare på plats.


Loulou Lamotte hade vägarna förbi om man nu kan säga så eftersom hon körde vilse och missade invigningstalen. Att lyckönskningarna kom från hjärtat gick inte att ta miste på.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser